Jonk analyseert Ajax: 'Je moet het wel nastreven'

Historie & oud-spelers

door Marijn van den Berge

Jonk analyseert Ajax: 'Je moet het wel nastreven'

Wim Jonk, voormalig Hoofd Jeugdopleiding van Ajax, heeft het over een ‘interessante wedstrijd’ als hij het heeft over de Europa League-finale tegen Manchester United. Jonk zag dat Ajax kansloos was, maar dat het wel goed zat in het team.

“Je zag steeds vaker dat spelers wisten wat de bedoeling was. Er kwam een energie los waarin ze elkaar meesleepten. Al was het niet genoeg om Manchester United te verslaan in de Europa League-finale. Dat was een hartstikke interessante wedstrijd”, zegt Jonk in gesprek met Voetbal International.

“Ik heb niks met het voetbal dat José Mourinho zijn ploeg laat spelen, maar hij is er overal succesvol mee”, vervolgt Jonk. “Die finale leverde boeiende en noodzakelijke discussies op. Het is Mourinho zijn goed recht de zwakte van de tegenstander uit te buiten. Daar is hij een meester in.”

“De buitenspelers speelden te ver terug en kwamen niet in hun kracht”, vervolgt Jonk over het feit dat Ajax kansloos was. “De derde man werd te weinig gevonden, de passlijn naar Dolberg zat dicht, dus moesten anderen loopacties maken om ruimte te creëren. Ik besef dat zoiets makkelijker is gezegd dan gedaan. Maar je moet het wel nastreven.”