Ajax aan het vernieuwen: "De eerste signalen zijn perspectiefrijk"

Louis van Gaal
Louis van Gaal Foto: © Orange Pictures

Voetbal Internationals Freek Jansen beschrijft de malaise waar Ajax in beland is. Toch ziet hij ook dat er ingegrepen wordt.

Dat schrijft de journalist. "Tot voor kort waren het Pier Eringa, Maurits Hendriks en Sven Mislintat die de Ajax-koers moesten bepalen. De ogen zijn nu op Michael van Praag, Louis van Gaal en Danny Blind gericht. En dat geeft hoop. Het lijkt andersom gesteld eveneens de allerlaatste strohalm op weg naar betere tijden. Met al hun ervaring, kennis en netwerken van zowel de Amsterdamse club als de nationale en internationale voetbalwereld geldt: als het deze Ajax-mensen niet lukt, wie dan wel?"

Daarmee denkt de journalist dat Ajax er goed aan doet de terugkeer van een aantal oude bekenden. "De eerste signalen zijn perspectiefrijk, waarbij de organisatie van boven naar beneden op korte termijn al vorm moet krijgen. Maandag werd officieel kenbaar gemaakt dat Blind binnenkort terugkeert als voetbalcommissaris in de raad van commissarissen (rvc). Een rol die hij tijdens het glorieuze Ten Hag-tijdperk met succes vertolkte. Blind bleef op de achtergrond, maar was zowel controlerend als kritisch op alle sportieve keuzes. Hij was ook het verlengstuk van de keuzes van de technisch directeur en trainer in de rvc. Vervolgens moet met Alex Kroes zo snel mogelijk, ingezet wordt op 1 januari, een nieuwe dagelijkse baas in Ajax-huis beginnen. De algemeen directeur staat te popelen om leiding te geven, maar een concurrentiebeding met AZ houdt het nog even tegen."

Bovendien ziet Jansen dat er nog meer versterking in aantocht is. "Behalve Blind en Kroes moet Marijn Beuker, als zijn contractuele bepalingen bij het Schotse Queens Park zijn afgehandeld, ook in de komende maanden worden geïnstalleerd. Hij moet als directeur voetbal een rode draad in de voetbalorganisatie zien te krijgen, van de jongste opleiding tot het eerste elftal. Iets dat hij in het verleden bij AZ met succes voor elkaar kreeg. Ajax is daarnaast nog op zoek naar een extra voetbalman naast Beuker, die zich meer op de transfers richt. Klaas-Jan Huntelaar zou in die rol kunnen groeien, maar moet voorlopig volledige rust nemen vanwege een burn-out."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
Ajax
21:00
Excelsior
zo
5/05
FC Volendam
14:30
Ajax
zo
12/05
Ajax
14:30
Almere City
zo
19/05
Vitesse
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
Bekijk de hele stand