Ajax-directeur verklapt: "Je zoekt een type Antony of Neres"

Ajax is op dit moment druk bezig met de invulling van de positie van rechtsbuiten, zo vertelt Marijn Beuker, directeur voetbal, in de Pantelic Podcast. Volgens Beuker zijn er drie verschillende types rechtsbuitens.

Beuker heeft inmiddels een compositie gemaakt voor de selectie van komend seizoen en is ook met spelersprofielen bezig. "k ben daar met Kelvin de Lang intensief aan gaan werken. Kelvin en ik kenden elkaar uit het wereldje, maar we werkten nog niet eerder intensief samen. Toen duidelijk werd dat ik naar Ajax zou gaan, heb ik regelmatig met Kelvin in Schotland afgesproken. Daar konden we duidelijk maken wat nou de Ajax-speler is", vertelt de directeur.

Hij gaat verder: "Het is geen rocket science, maar het is wel lekker dat je allemaal dezelfde taal spreekt", zegt Beuker, die ook aangeeft dat Francesco Farioli betrokken is bij de plannen. "Je hebt bijvoorbeeld drie verschillende variaties van de rechterspits. Wat betekent dat voor de balans? Afgelopen weekend hebben we dat grondig doorgenomen met Francesco. Vanuit daar ga je zoeken."

"Wat betekent het voor je scoutingformulieren? Achter de schermen is er een hoop positiefs aan de gang de afgelopen maanden", aldus Beuker, die uitlegt hoe binnen de club aan de selectie wordt gewerkt: "Het start met de spelersprofielen en dan ga je een analyse maken van je eigen ploeg. En je gaat een analyse maken van de rollen die je nodig hebt."

Beuker krijgt daarna de vraag naar welk type rechtsbuiten Ajax op zoek is: "Francesco heeft (bij OGC Nice, red.) dynamische spelers aan de zijkant gehad. Je zoekt een type Neres of een type Antony. Iemand die vrijkomt achter de laatste linie of iemand die zichzelf vrijmaakt in de laatste linies. Volgens mij zijn er drie opties op de positie van rechtsbuiten. Je zoekt een type Ziyech: iemand die naar binnen komt. Je zoekt een dribbelaar zoals Antony en iemand die met dynamische loopacties achter die laatste linie vrijkomt. Zo’n speler was Neres."

"Daarin zie je ook dat iedereen op een andere manier voor gevaar zorgt. Snelheid zit in de meeste van die profielen. Maar je hoeft niet per se zo’n type hebben, want het gaat om balans. Wie staat er op ‘tien’, wie staat er op ‘zes’, wat is jouw rechtsback. Dat is de teambalans die je wil", besluit de directeur voetbal.

Lees meer:
0 reacties