Ajax-fans krijgen 'slecht nieuws': "Ook volgend jaar geen kampioen"

Shirt van Ajax
Shirt van Ajax Foto: © Pro Shots

Ajax kent een moeizaam seizoen. Onder interim-trainer John Heitinga werd de aansluiting weer gevonden met koploper Feyenoord, maar na het verlies in de Klassieker lijkt de titel ver weg.

Frits Abrahams denkt dat Ajax lastige jaren tegemoet gaat, zo schrijft hij in zijn column in het NRC. "Voor de Ajax-supporters heb ik slecht nieuws. Niet alleen dit jaar wordt Ajax geen landskampioen, ook volgend jaar zullen ze het niet worden, en zelfs over het jaar daarna heb ik ernstige twijfels."

"Ajax is het schoolvoorbeeld van een bedrijf dat na een bloeiperiode zelfvoldaan achterover leunt, de concurrentie uit het oog verliest, zijn beste mensen laat vertrekken en genoegen neemt met zwakke vervangers", vervolgt hij. "Ruim honderd miljoen euro gaf Ajax in de zomer van 2022 uit aan spelers die erg tegenvielen. De aankoop ervan gebeurde in de periode van een machtsvacuüm na het gedwongen vertrek van directeur Marc Overmars."

"Zo kon het gebeuren dat 10 miljoen werd neergeteld voor de matige Wijndal, 23 miljoen voor Bassey en 31 miljoen voor de zwaar overschatte, want veel te wisselvallige Bergwijn, de duurste aankoop ooit van Ajax. Deze spelers sloten contracten af voor vijf jaar, wat betekent dat Ajax niet gemakkelijk van hen kan afkomen. Zij blijven met hun miljoenensalarissen loodzwaar drukken op de begroting en zijn alleen verkoopbaar voor veel geringere bedragen", concludeert Abrahams.

"Kortom, Ajax zal met de meeste miskopen alleen al om financiële redenen nog jaren moeten doorgaan. Vandaar mijn veronderstelling dat het niet bij dit ene slechte seizoen zal blijven. Dit Ajax heeft te veel zwakke plekken om topvoetbal te kunnen spelen – geen enkele linie overtuigt. De enige uitblinkers zijn doorgaans Alvarez en Kudus, en juist zij zullen komende zomer vertrekken", ziet de columnist het somber in.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 34 51 82
2 PSV 34 49 75
3 Ajax 34 48 69
4 AZ 34 33 67
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
Bekijk de hele stand