Ajax kiest voor nieuwe spelregels: "Laten zien waar wij voor staan"

De Toekomst van Ajax
De Toekomst van Ajax Foto: © Pro Shots

Tijdens de Future Cup op 30, 31 maart en 1 april op sportcomplex de Toekomst worden er nieuwe spelregels gehanteerd ten opzichte van andere jaren. Dat heeft Ajax dinsdag bekendgemaakt. Zo wordt er onder meer gewerkt met de self pass en effectieve speeltijd.

De nieuwe regels tijdens het internationale toernooi voor O17-elftallen zijn: effectieve speeltijd, self pass, tijdstraf, intrappen/indribbelen, vliegende wissel. "Eén van onze kernwaarden is aanvallend denken. Dat betekent dat wij binnen de jeugdopleiding kijken waar wij vooruitstrevend kunnen zijn om onze spelers en het spel verder te ontwikkelen", legt Casimir Westerveld, hoofd ontwikkeling, uit.

"De vijf nieuw te hanteren spelregels worden ondersteund door de International Football Association Board (IFAB) en de KNVB en moeten ervoor zorgen dat het spel onder meer attractiever en eerlijker wordt. Twee aspecten die wij uiteraard nastreven. Dit internationale toptoernooi is een perfect moment om te laten zien waar wij als club voor staan", aldus Westerveld.

De regels op een rijtje:
Effectieve speeltijd
Zodra het spel stilligt, staat ook de tijd stil. Op die manier gaat er geen tijd verloren en wordt tijdrekken tegengegaan. De duels duren twee keer twintig minuten, zuivere speeltijd.

Self pass
Bij een vrije schop hoeft een speler de bal niet per se naar een andere speler te spelen om het spel te hervatten. De speler moet de bal stilleggen en mag zelf dribbelen.

Tijdstraf
Bij het ontvangen van een gele kaart, moet de speler vier minuten het veld verlaten. Krijgt een speler een tweede gele kaart of een rode kaart, dan mag diegene helemaal niet meer terugkomen binnen de lijnen.

Intrappen/indribbelen
De traditionele inworp wordt vervangen door de intrap of indribbelen. Als de bal over de zijlijn gaat, wordt de bal niet ingegooid. Een speler mag intrappen naar een medespeler of de bal zelf indribbelen. Bij een hoekschop mag er ook worden ingedribbeld.

Vliegende wissel
Bij een wissel hoeft het spel niet meer te worden stilgelegd door de scheidsrechter. Terwijl een wissel plaatsvindt bij de middenlijn aan de kant van de dug-out, gaat het spel gewoon door. Er mag per team maximaal één wissel tegelijk plaatsvinden. Daarnaast mogen teams ook doorwisselen.

VAR
Tijdens de twaalfde editie wordt ook de VAR ingezet. Dit gebeurt alleen op het hoofdveld.

Lees meer:
0 reacties