Ajax kreeg vraag over aandelen Kroes: "Ze raakten in de stress"

Bastian van de Belt, journalist bij Quote, ging na een melding van beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar Ajax. Daaruit bleek dat Alex Kroes aandelen had gekocht van de club en later geschorst werd.

"Er kwam opeens een melding binnen over Ajax en dat gebeurt niet zo vaak. Ajax is namelijk een slaapaandeel", begint Van den Belt bij FC Afkicken. "Dit werd bekend gemaakt op 15 maart, de dag dat Kroes begon als algemeen directeur. Dit gebeurt vaker bij een beursgenoteerd bedrijf, meestal betekent dat een tekenbonus voor de nieuwe directeur. Met die vraag zijn wij naar Ajax gestapt, daar raakten zij een beetje van in de stress."

Ajax reageerde vervolgens zeer verbaasd op de vraag en bleek er helemaal geen sprake van een tekenbonus. "Het rare is dat Ajax lang geen antwoord kon geven, dat is raar voor een beursgenoteerd bedrijf. Uiteindelijk kwamen ze met een verklaring dat Alex Kroes de aandelen zelf had gekocht voor zijn aantreden", legt Van den Belt uit.

Volgens Van den Belt is het een complexe situatie, maar lijkt het er wel op dat Kroes de regels heeft overtreden. "Het is te dicht op zijn aanstelling. In augustus werd bekend gemaakt dat hij de nieuwe zou worden en in juli kocht hij aandelen. Dat heeft hij dan gewoon geweten", aldus de journalist. "Er is dan sprake van handel met voorkennis, omdat hij er een financieel belang bij heeft."

Lees meer:
0 reacties