Ajax presenteert halfjaarcijfers: winst, maar negatieve voorspelling

Het Ajax-logo op de Johan Cruijff ArenA
Het Ajax-logo op de Johan Cruijff ArenA Foto: © Pro Shots

Ajax heeft woensdag de halfjaarcijfers gepresenteerd. De club zette de belangrijkste financiële ontwikkelingen op een rijtje en daaruit blijkt dat in de eerste helft van het seizoen 2023/24 een nettowinst van 27,2 miljoen is geboekt.

Dat bedrag kwam voornamelijk tot stand door het behaalde resultaat uit de verkoop van spelers aan het begin van dit seizoen. Wel zag Ajax de netto-omzet flink dalen, met 32% naar 81,9 miljoen euro. "Voornamelijk door lagere premies. Ajax speelde in de groepsfase van de UEFA Europa League, in tegenstelling tot vorig jaar, toen het eerste elftal uitkwam in de groepsfase van de UEFA Champions League."

"De kosten zijn met € 7,4 miljoen gedaald naar € 90,5 miljoen grotendeels verklaard door een daling van de salariskosten door de tegenvallende sportieve resultaten", zo legt Ajax uit. "Het operationele resultaat bedraagt daarmee € 8,6 miljoen negatief, tegenover een operationele winst van € 21,9 miljoen per 31 december 2022."

Het resultaat uit transfers was 73,5 miljoen euro, voornamelijk gedreven door de transfers Mohammed Kudus en Edson Álvarez naar West Ham United en Jurriën Timber naar Arsenal.

Ajax kampt in de tweede seizoenshelft met een tekort aan liquide middelen, zo wordt onthuld. "Om dit tekort af te dekken is een doorlopende kredietfaciliteit bij een bank afgesloten. Voor volgend seizoen zijn er ruim voldoende maatregelen om, in geval van tegenvallende sportieve resultaten, een liquiditeitstekort af te dekken."

"Naar de huidige inzichten verwacht Ajax voor het volledige boekjaar 2023/2024 een beperkt negatief nettoresultaat. Deze verslechtering is hoofdzakelijk het gevolg van overwintering in de UEFA Conference League in plaats van in de UEFA Europa League enerzijds en recente investeringen in de selectie anderzijds", aldus de club.

Lees meer:
0 reacties