Ajax stelt teleur, maar scoort wel flink meer goals dan verwacht

Ajax baalt in Heerenveen
Ajax baalt in Heerenveen Foto: © BSR Agency

Ajax stelt dit seizoen flink teleur, maar niet alles in Amsterdam is negatief. Zo scoort de ploeg van trainer John van 't Schip na de winterstop flink meer goals dan verwacht had mogen worden op basis van de kwaliteit van de kansen.

Dat blijkt uit statistieken die Bart Frouws deelt via X, voorheen bekend als Twitter. Ajax scoort maar liefst 4,1 doelpunten meer dan verwacht op basis van xG. Daarmee steken de Amsterdammers boven alles en iedereen uit. SC Heerenveen volgt op de 'ranglijst', met 2,2 doelpunten mer dan verwacht.

Feyenoord kent een negatieve uitschieter. De Rotterdammers hebben sinds de winterstop ruim acht doelpunten minder gemaakt dan verwacht had mogen worden op basis van de kwaliteit van de kansen.

Volgens Frouws zijn er ook drie ploegen die in de Johan Cruijff ArenA minimaal twee keer zo vaak op doel schoten als Ajax sinds 2010/11. Het gaat om Feyenoord in januari 2015 (20 om 5 schoten), FC Twente in januari 2023 (24 om 6) en NEC in februari van dit jaar. De Nijmegenaren schoten 16 keer op doel, Ajax slechts achtmaal.

Opvallend is wel dat alle drie de duels eindigden in een gelijkspel.

Lees meer:
0 reacties