Ajax-target heeft bijzondere manier van trainen: "Kregen zangles"

Graham Potter
Graham Potter Foto: © BSR Agency

Ajax heeft zijn oog laten vallen op Graham Potter als potentiële nieuwe coach. Hoewel Potter een eerste aanbieding van de club heeft afgeslagen, blijven gesprekken gaande over de positie van hoofdtrainer, maar wat voor trainer is Potter eigenlijk?

Potter's carrière kende hoogte- en dieptepunten, met een ontslag bij Chelsea, waar hij een miljoenenaankoop was, maar ook met opmerkelijke methodes als coach. Hij begon zijn carrière aan de Universiteit van Hull en trainde daar het voetbalteam, waar hij onconventionele trainingsmethodes toepaste.

"Hij blijkt er andere methodes op na te houden dan de doorsnee universiteitscoach. Hij laat het eerste team een partij spelen waarbij praten verboden is. Daarmee dwingt hij de spelers om nog beter te kijken dan normaal en op basis van oogcontact beslissingen te maken", schrijft de NOS.

Potter vertelde zijn reden achter deze bijzonder manier van spelen. "Je moet mensen uit hun comfortzone halen, dan word je een beter mens. En met voetballers is het hetzelfde."

Zijn reis bracht hem ook naar Ghana, waar hij als technisch directeur deelnam aan het WK van 2007 met het nationale vrouwenvoetbalteam. Zijn ervaringen, zowel positief als negatief, vormden hem als coach. Ondanks zijn unieke aanpak, boekte hij aanzienlijke successen bij clubs zoals Östersund, waar hij de club van de vierde naar de hoogste Zweedse divisie leidde en zelfs Europa League-kwalificatie afdwong.

Potter leidde Östersund van de vierde klasse naar het hoogste niveau, inclusief een bekerwinst en Europa League-succes. Hij organiseerde unieke teamactiviteiten, zoals theaterstukken en een musical, waarbij spelers zangles kregen.

"Als je als voetballer kunt zingen voor duizend mensen, lukt voetballen ook wel. Onze eerste voorstelling was uitverkocht. We speelden voor vijfhonderd mensen en voelden ons ongelooflijk kwetsbaar. Maar als je er dan als team mee om kunt gaan, is dat een geweldige manier om zelfbewustzijn en verantwoordelijkheid te ontwikkelen."

Lees meer:
0 reacties