Ajax tussen crisis en hoop

De Johan Cruijff ArenA van Ajax
De Johan Cruijff ArenA van Ajax Foto: © NESimages

Voor iedereen die het voetbal op de voet volgt in Nederland is het geen geheim meer dat het allesbehalve goed gaat met Ajax. De recordkampioen is na een aantal zeer succesvolle jaren onder trainer Erik ten Hag al twee seizoenen aan het kwakkelen en lijkt geen schim meer van zichzelf. Het ergste voor de supporters is misschien nog wel dat er niet direct verbetering aan lijkt te zitten komen, al weet iedereen dat in de voetbalwereld alles enorm snel weer kan omslaan. Hieronder gaan we kijken naar het afgelopen seizoen en hoe Ajax er momenteel voor staat.

Een dramatisch seizoen

Hoewel sommige supporters aan het begin van het seizoen nog de hoop hadden dat het goed zou komen, bleek niets minder waar. Ajax deed in totaal twaalf aankopen in de zomer terwijl allerlei ervaren krachten zoals Dusan Tadic, Edson Alvarez en Dave Klaassen vertrokken uit de hoofdstad. Veel van deze nieuwe aankopen waren jonge spelers die voor veel geld werden gehaald maar niet direct indruk wisten te maken in de Johan Cruijff Arena. Daarom lijkt de kans groot dat een aantal van hen ook direct weer zal mogen vertrekken, nu Ajax er niet in slaagt om de Champions League te bereiken en een van de slechtste seizoen in de recente geschiedenis van de club achter de rug heeft.

Ajax wedstrijden op de voet volgen

Wanneer je als supporter ondanks de problemen en slechte resultaten niets van Ajax wilt missen, zijn er verschillende manieren om de wedstrijden van de club te volgen. Deze worden uiteraard op televisie uitgezonden, maar wanneer je het kanaal waarop deze te zien zijn niet kunt ontvangen, zul je op zoek moeten naar alternatieven. In dat geval is het goed om te weten dan je ook online diverse mogelijkheden hebt.

In een casino NL inzetten kan tegenwoordig bij tientallen bookmakers die over een licentie van de Kansspelautoriteit (Ksa) beschikken. Het voordeel hiervan is dat je wedstrijden ook live kunt zien. Zo hoef je niet alleen niets meer te missen, maar kun je ook onderweg kijken als je even geen toegang tot een televisie hebt. Wanneer je beschikt over een goede smartphone is dit vaak net zo makkelijk. Kijk daarom welke goksites de mogelijkheid bieden om sportweddenschappen af te sluiten en maak daar een account aan.

Aanhoudende bestuurlijke chaos

Na de slechte transferzomer gingen er vanzelfsprekend koppen rollen. De eerste was die van de Duitse technisch directeur Sven Mislintat, die nog geen maand na het einde van zijn eerste transferperiode in Amsterdamse dienst kon vertrekken. Niet veel later vloog met Maurice Steijn ook de trainer die aan het seizoen begon de laan uit. Dat was nog lang niet alles, want ook op bestuurlijk vlak zou er nog veel meer gebeuren. Op 1 maart mocht Alex Kroes eindelijk aan zijn klus als algemeen directeur beginnen, maar ook dat duurde niet lang.

Een aantal weken later bleek dat Kroes aandelen van Ajax had gekocht en deze niet had opgegeven. Daardoor werd hij tijdelijk uit zijn functie gezet. Later werd besloten dat hij aan mocht blijven bij de club, maar dan in de functie van technisch directeur. Het was het volgende hoofdstuk in de bestuurlijke chaos die Ajax de laatste jaren is. Inmiddels lijkt de rust echter weer enigszins teruggekeerd. De fans zullen hopen dat dit voorlopig ook zo kan blijven.

Een nieuwe trainer

De zoektocht naar een nieuwe trainer lijkt in volle gang. Er zijn verschillende namen die opduiken in het nieuws, maar tot op dit moment is er nog geen nieuwe hoofdtrainer aangesteld. Nadat Maurice Steijn na enkele maanden alweer moest vertrekken uit Amsterdam stond Hedwiges Maduro kort voor de groep, waarna John van 't Schip het voor de rest van het seizoen overnam. Hij zal wel bij Ajax in dienst blijven maar een andere functie gaan krijgen binnen de club.

Inmiddels lijkt het er wel op dat de Amsterdammers voor het eerst sinds lange tijd met een buitenlandse coach in zee gaan. De laatste keer dat dit gebeurde is inmiddels decennia geleden. Omdat de resultaten in de afgelopen jaren echter dramatisch waren, lijkt de achterban er weinig moeite mee te hebben dat van de eerdere koers zal worden afgeweken. Bovendien lijkt het niet lang meer te gaan duren voordat de buitenwereld zal weten wie er de komende jaren aan het roer zal staan in de hoofdstad.

Zal de rust eindelijk terugkeren in Amsterdam?

Na alle bestuurlijke chaos en de enorm slechte resultaten lijkt het alleen nog maar beter te kunnen gaan bij Ajax. Er is de club veel aan gelegen om weer terug te keren op het niveau waar het thuishoort. Ook op financieel vlak is dit broodnodig, omdat er vele miljoenen werden misgelopen in de afgelopen twee seizoenen, doordat kwalificatie voor de Champions League uitbleef. Na een roerige periode is het aanstellen van een goede trainer en het binnenhalen van spelers die directe versterkingen zijn belangrijker dan ooit. Daarom belooft het op vele vlakken een enerverende zomer te worden in Amsterdam.

Lees meer:
0 reacties