Alex Kroes doorbreekt stilzwijgen: "Het is een domme actie geweest"

Alex Kroes
Alex Kroes Foto: © BSR Agency

Alex Kroes heeft voor het eerst gereageerd op zijn schorsing en voorgenomen ontslag als algemeen directeur bij Ajax. Hij gaat in gesprek met De Telegraaf diep door het stof.

Kroes startte medio maart als CEO bij Ajax, maar twee weken later werd hij geschorst. Dat had alles te maken met de aanschaf van een aandelenpakket, waarbij Kroes handelde met voorkennis. "Achteraf gezien had ik 26 juli 2023, een week voor mijn aanstelling als algemeen directeur, geen aandelen Ajax moeten kopen. Dat is een domme actie geweest", zegt Kroes.

"Vanaf minuut één heb ik vermeld dat ik de aandelen niet heb gekocht om er snel rijk van te worden. Het ligt nu bij de Autoriteit Financiële Markten", geeft hij aan. De AFM doet momenteel onderzoek. Kroes zal de consequenties aanvaarden als er sprake is van een ernstig misdrijf, zo benadrukt hij. "Dan heb ik nog steeds de allerbeste intenties gehad, maar wel fout gehandeld. Wat is een ernstig misdrijf? Als je door rood rijdt en een boete krijgt? Vind ik niet."

Kroes vervolgt: "Maar door rood rijden met 150 kilometer per uur en drank op wel. Als in mijn geval het Openbaar Ministerie in actie komt, dan is dat ernstig. Als de consequentie is dat ik mijn baan verlies, ook mijn huidige job, dan is dat zo. En dan sta ik daar ook achter."

De huidig technisch directeur benadrukt dat hij nooit heeft stilgestaan bij de consequenties. "Ik heb alles vanuit ondernemerschap beredeneerd. Ik wilde vertrouwen wekken bij de stakeholders, maar deed dat zonder de helikopterview toe te passen en er vanuit alle dimensies naar te kijken."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand