Anouk Hoogendijk ging Ajax al voor: "Misschien nog wel knapper"

Anouk Hoogendijk
Anouk Hoogendijk Foto: © BSR Agency

Ajax Vrouwen staat dinsdag in de kwartfinale van de UEFA Women's Champions League. In 2006 bereikte een Nederlandse club voor het laatste een kwartfinale op het Europese podium. Dat was Saestum, met onder anderen Anouk Hoogendijk, later speelster van Ajax, in de gelederen.

Saestum werkte destijds een poulefase af tegen Cardiff City, Maksimir Zagreb en Dundalk. Daarna volgde er een poule met Sparta Praag, Turbine Potsdam en Rapide Wezemaal. De club uit Zeist wist de kwartfinales te bereiken. Ongelooflijk, zo noemt Hoogendijk dat. "Wij trainden twee, soms drie keer in de week. We waren echt amateurs", blikt de 103-voudig international terug in het Algemeen Dagblad.

Saestum werd gekoppeld aan Umeå IK, waar destijds de Braziliaanse legende Marta speelde. "Zweden was in Europa toen het voetbalwalhalla voor vrouwen. We verloren met 1-6 en werden helemaal weggespeeld, vooral door Marta. Voor mijn gevoel scoorde ze ze alle zes", zegt Hoogendijk. Marta maakte er slechts twee. "Dan zal ze bij de andere goals wel de assist hebben gegeven", lacht de voormalig voetbalster.

Of de prestatie van de ploeg uit Zeist te vergelijken is met die van Ajax dit seizoen? "Het gat qua professionaliteit was toen nog veel groter met de topclubs. Eigenlijk is wat wij gepresteerd hebben misschien nog wel knapper", denkt Hoogendijk. "We hebben jaren gevochten voor erkenning. Als Ajax nu zou winnen, kunnen we daar weer een stap in zetten. Ajax is ook gewoon mijn club, dus natuurlijk hoop ik dat ze winnen."

Lees meer:
0 reacties