AZ'er Wouter Goes was twijfelgeval bij Ajax: "Dat kwam hard aan"

Wouter Goes bij AZ
Wouter Goes bij AZ Foto: © BSR Agency

Wouter Goes is inmiddels uitgegroeid tot basisspeler bij AZ. Tot zijn twaalfde zat de verdediger vier jaar in de jeugdopleiding van Ajax. In zijn laatste seizoen in Amsterdam ging het 'stoplicht op oranje'.

"Dat kwam voor mij als een verrassing", is Goes eerlijk in gesprek met Voetbal International. "Ik speelde alles in Onder-12, het ging lekker. Mijn ouders en ik gingen op gesprek met het idee dat het stoplicht op groen zou staan, zoals ze dat bij Ajax noemen. Maar het bleek dus oranje. Dan ben je een twijfelgeval. Ze vonden dat ik moeite had met het verdedigen met ruimtes in mijn rug en aan de bal vonden ze het indribbelen niet goed genoeg. Dat kwam hard aan", vertelt de mandekker.

Goes en zijn familie gingen vervolgens rondbellen naar andere clubs, om zo eventueel slecht Ajax-nieuws voor te zijn. "AZ nodigde me meteen uit voor een stage van vier dagen. Na de eerste training al zeiden ze dat ik kon blijven. Kort daarna ging het stoplicht bij Ajax alsnog op groen. Maar toen was het te laat", geeft de huidig speler van AZ aan.

De Alkmaarse club maakte indruk in de persoon van Paul Brandenburg, hoofd opleiding. " Die kwam met een hele PowerPointpresentatie van een jarenlang ontwikkelingsplan. Daar kwam bij dat ik tijdens mijn allereerste training bij AZ had gemerkt dat iedereen als vrienden met elkaar omging. Terwijl ik bij Ajax te maken had met groepjesvorming", vertelt Goes. "Op de terugweg in de auto, na die presentatie van Brandenburg, wist ik al wat ik wilde."

"Mijn moeder vraagt nog weleens of ik blij ben met de keuze die ik toen heb gemaakt. Tot op de dag van vandaag is mijn antwoord: ja. Op zich past de mentaliteit bij Ajax ook wel bij mij, hoor. Zo van: je moet de beste zijn en anders speel je niet. Het belangrijkste vond ik het duidelijke doel dat AZ met mij voor ogen had", aldus Goes.

Lees meer:
0 reacties