Berghuis bekritiseerd: "Nederland moet nieuwe rechtsbuiten zoeken"

Steven Berghuis baalt
Steven Berghuis baalt Foto: © Pro Shots

Steven Berghuis stond zowel vrijdagavond tegen Frankrijk als gisteren tegen Gibraltar op de rechtsbuiten-positie gepositioneerd. Een succes werd dat niet en dus pleit Pieter Zwart voor een andere rechtsbuiten bij Oranje.

Tegen Frankrijk had Berghuis het zwaar, mede door het ontbreken van de opkomende Denzel Dumfries. "Tegenover Kylian Mbappé was het bovendien onverstandig om Jurriën Timber/Lutsharel Geertruida vroeg in de opbouw naar voren te sturen. Voor Berghuis betekende dit dat hij - misschien vaker dan hem lief was - het veld vaak breed moest houden. In die rol stelde hij teleur. Berghuis kwam in 67 minuten tot geen enkel schot op doel", schrijft Zwart in Voetbal International.

Daarnaast waren ook de dribbels geen succes. "Wat de 31-jarige Ajacied niet lukte: zijn directe tegenstander passeren. Drie keer zette Berghuis een dribbel in. Geen enkele keer kwam hij Theo Hernández voorbij. Toen de rechtsvoor van Oranje in de elfde minuut alleen op Mike Maignan af leek te kunnen gaan, werd hij op pure snelheid zelfs ingehaald door de linksachter van Frankrijk."

Tegen Gibraltar was Berghuis meer betrokken bij de aanvallen van Oranje. "Hoewel Berghuis dit keer prima presteerde, zou het een misvatting zijn om te denken dat hij de ideale rechtsvoor is voor topduels. Toen Ajax hem dit seizoen op die plek de kans gaf tegen Napoli en Union Berlin, kwam hij net als in Frankrijk niet uit de verf."

Zwart vindt Berghuis daarom meer een optie voor het middenveld. "Erik ten Hag en Louis van Gaal verhuisden hem met een reden naar het middenveld. Op deze leeftijd is Berghuis daar meer waard met zijn passes, spelinzicht en traptechniek. Dus moet Koeman hopen dat een alternatief zich aandient", concludeert de journalist.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 34 51 82
2 PSV 34 49 75
3 Ajax 34 48 69
4 AZ 34 33 67
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
Bekijk de hele stand