Beuker hamert op spelintelligentie: "Daar draait Ajax-voetbal om"

Marijn Beuker
Marijn Beuker Foto: © Pro Shots

Marijn Beuker ziet intensiteit en spelintelligentie als twee zeer belangrijke pijlers voor de jeugdopleiding van Ajax. De directeur voetbal is verantwoordelijk voor het creëren van een duidelijk plan en visie door de hele club. 

Er wordt nóg meer gehamerd op spelintelligentie in de jeugd van de club uit Amsterdam. "Het Ajax-voetbal draait om spelers die alle voetbalgedragingen leren herkennen. En meester te zijn over tijd en ruimte, maar daarin wel zelf oplossingen vinden", legt hij uit in gesprek met het clubkanaal. "Spelers moeten technisch en inzichtelijk sterk zijn in ieder scenario. Onze rol is daarin zoals vroeger meer begeleidend, in plaats van voorzeggend."

Spelers moeten volgens Beuker klaar zijn voor de onvoorspelbare situaties van wedstrijden. "Dat betekent dat ze onder heel veel verschillende omstandigheden het Ajax-voetbal moeten kunnen spelen. Veel variëren en elke herhaling moet een andere herhaling zijn. De spelers moeten zelf de puzzel leggen en trainers moeten de voorwaarden daarvoor creëren", vervolgt hij. "Spelers mogen niet op de automatische piloot spelen. Een aantal van deze principes komen uit de straatvoetbalcultuur. Wij willen die ouderwetse cultuur in een nieuw jasje steken."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand