Beuker legt visie uit: "Wat te doen om de Champions League te winnen?"

Marijn Beuker
Marijn Beuker Foto: © Pro Shots

Directeur of Football bij Ajax, Marijn Beuker, heeft in gesprek met Voetbal International uitgelegd wat de kern van zijn voetbalvisie is. Hierbij legt hij de lat erg hoog.

De directeur geeft aan dat zijn visie enkele kernwaarden heeft. “Het begint met eenheid en duidelijkheid. Eén visie, één programma: hoe werken we, hoe trainen we, hoe leiden we op? Er zijn bij Ajax een hele hoop bezielende mensen, die écht vooruit willen. Maar respectvol: de collectieve richting was misschien niet duidelijk genoeg.”

Ook legt hij uit hoe dat mis kan gaan. “Als de voetbalafdeling iets anders doet dan bijvoorbeeld de fysieke afdeling, draagt dat niet bij. De hoofdvisie is: richting houden. Ik vind dat we in alle keuzes die we maken, moeten kijken: is dit het allerbeste dat we kunnen doen, om kampioen te worden, om Champions League te spelen, om de Champions League te winnen?”

Het winnen van de Champions League is heel ver weg voor Ajax. Ook is het contrast groot omdat de Amsterdammers in de laatste speelronde niet verder kwamen dan een 2-2 gelijkspel tegen Excelsior in eigen huis. Ook Beuker ziet dat. “Dat is uiteraard meer het ijkpunt. Het helpt om de lat soms (te) hoog te leggen, om echt iets te forceren. We zijn nu eerst heel erg bezig om Ajax één te maken en aan alle vierhonderd medewerkers bij de club duidelijk te krijgen waarom we dingen doen. Met de jeugdtrainers heb ik daar mooie discussies over.”

Ook geeft hij aan hoe ze het bij de jeugd van Ajax willen oppakken. “Wij willen in de onderbouw jongens breed, technisch gaan ontwikkelen en nog niet specialiseren met wapens, zodat ze in verschillende contexten terechtkomen. Nou, dat is het waarom. Hoe ze dat doen, daar hebben we een aantal kaders voor. En wat ze dan precies gaan doen, daar zijn ze volledig vrij in, als het past binnen de visie. Dat is een mooi proces, ik zit hier voor die lange termijn, al heeft de korte termijn uiteraard ook prioriteit”, aldus de directeur.

Lees meer:
0 reacties