"Bodø/Glimt speelt op dit moment meer Ajax-voetbal dan Ajax zelf"

Ajax - Bodø/Glimt
Ajax - Bodø/Glimt Foto: © Pro Shots

Oud-Ajax-verdediger André Bergdølmo heeft in een gesprek met De Telegraaf zijn blik geworpen op het succes van FK Bodø/Glimt, de tegenstander van Ajax in de Conference League. In de heenwedstrijd in Amsterdam werd het 2-2.

Het verbaast de oud-verdediger dat trainer Kjetil Knutsen zo’n sterk team heeft weten neer te zetten. Hij heeft in zijn selectie namelijk alleen maar spelers tot zijn beschikking die bij andere Noorse clubs bijna niet speelden en soms niet eens werden verlengd. “Iedereen vroeg zich af waarom zij werden gekocht: niet goed genoeg! Maar Knutsen haalde ze naar Bodø, ging met ze aan de slag en ontwikkelde ze binnen een paar maanden tot bepalende spelers in het Bodø-systeem. Het rare is ook dat die Noorse spelers het alleen bij Bodø/Glimt goed doen.”

Als voorbeeld haalt Bergdølmo Jens Petter Hauge aan. “Hij ging naar AC Milan, maar maakte het daar nooit waar en is via Eintracht Frankfurt weer teruggekeerd. Patrick Berg bij RC Lens werd ook geen succes. En Hugo Vetlesen heeft dit seizoen in 24 competitiewedstrijden voor Club Brugge nog niet gescoord.”

Ook gaat de oud-Ajacied nog in op de tactiek van de Noorse ploeg. “Bodø/Glimt speelt op dit moment meer Ajax-voetbal dan Ajax zelf. Knutsen speelt 4-3-3 met één controlerende middenvelder. Aan de bal is Bodø heel geduldig, maar het elftal kan ook goed op de counter spelen. Iedereen weet precies wanneer er snel moet worden gespeeld of moet worden getemporiseerd.” Iets wat de Noor doet denken aan zijn tijd bij Ajax. “Bij Ajax vroeg ik aan onze toenmalige trainer, Ronald Koeman, hoe ik moest spelen. Zijn antwoord: ’Dat is makkelijk, zoek de vrije man.’ Met z’n allen waren we continu op zoek naar die vrije man. En dat kan Bodø nu beter dan Ajax,” aldus Bergdølmo.

Lees meer:
0 reacties