"Cillessen wist van niets, we hadden hem bewust niet ingelicht"

Jasper Cillessen bij het Nederlands Elftal
Jasper Cillessen bij het Nederlands Elftal Foto: © Orange Pictures

Frans Hoek werd in een ver verleden de eerste keeperstrainer in de Eredivisie en wel bij Ajax. Later werkte hij bij onder meer FC Barcelona, Bayern München, Manchester United, Galatasaray en meerdere malen bij het Nederlands Elftal.

Veel tumult was er in 2014 op het WK toen Louis van Gaal in de kwartfinale tegen Costa Rica een truc uithaalde. Toen de penalty's aanbraken moest Jasper Cillessen, die destijds onder contract stond bij Ajax, ineens het veld ruimen voor Tim Krul. Een actie die werkte, maar bij Cillessen niet werd gewaardeerd.

Hoek reageert tegenover ELF op deze beslissing. "Wie op de hoogte waren? Louis van Gaal, Danny Blind en Patrick Kluivert. En natuurlijk Tim op de ochtend van de wedstrijd. Oranje was in het verleden ongelukkig met strafschoppen. Vanaf het begin trainden we hierop en zagen we daarin en in wedstrijden dat Krul het in zich had om daarmee af te rekenen."

De technische staf ondernam actie. "De ochtend van de wedstrijd riepen we Tim bij ons. 'Wie zou jij in de goal zetten als het op strafschoppen uitloopt?' Hij zei direct: 'Mezelf'. We herhaalden waarop we hadden getraind. Bij strafschoppen niet gokken, maar reageren. De tegenstander uit zijn ritme brengen. Hij beschikt over een groot bereik. We zouden Tim bij een gelijke stand een minuut voor het einde van de verlenging brengen. Dan kwam er wellicht nog een schot op doel. Hij moest gefocust zijn."

De keeper die het veld moest ruimen voor Krul was niet op de hoogte. "Jasper Cillessen wist van niets. We hadden hem bewust niet ingelicht. We wilden zijn mindset niet beïnvloeden. Voor de halve finale tegen Argentinië, die opnieuw op strafschoppen uitdraaide, maakten we een andere keuze", besluit Hoek.

Lees meer:
0 reacties