Cruijff keerde mede dankzij 'hondentruc' Van Gelder terug bij Ajax

Johan Cruijff Marco van Basten en Jack van Gelder
Johan Cruijff Marco van Basten en Jack van Gelder Foto: © Pro Shots

Jack van Gelder heeft een rol gespeeld in de terugkeer van Johan Cruijff bij Ajax. Met dank een 'hondentruc' van de tv-en radioverslaggever ging Cruijff weer voor de Amsterdamse club voetballen, hoewel niet alle bestuursleden dit zagen zitten. Van Gelder bemiddelde tussen Cruijff en het bestuur.

"Het eerste kwartier was verschrikkelijk", zegt Van Gelder tegen Voetbal International. "Johan kreeg allerlei verwijten naar zijn hoofd. Dat hij niet meer op topniveau meekon, dat hij alleen maar voor het geld wilde terugkomen. Johan counterde met harde woorden, die liet zich niet zomaar beledigen."

Drie van de vijf Ajax-bestuursleden dreigden tegen te stemmen: Lou Bartels, Jan Neefjes en Jan Westrik. Van Gelder ging praten met Neefjes. "Die wist nog niet hoe de anderen erin zaten. Dus ik spiegelde Jan een scenario voor waarin hij als enige tégen zou gaan stemmen. Dat hij dan de geschiedenis in zou gaan als het bestuurslid die had geprobeerd de rentree van Cruijff te dwarsbomen."

Van Gelder wist dat het goed zou komen en belde voorzitter Ton Harmsen. "Ik spreek Jan net en hij is om, zei Ton. Ik schoot in de lach en antwoordde: ik leg het je later nog wel een keer uit." Tijdens de stemming kreeg Neefjes als eerste het woord. "Tot verbijstering van Bartels en Westrik zei Jan dat hij vóór de komst van Cruijff was."

"Waardoor die andere twee wisten dat ze geen meerderheid meer hadden. Die kozen eieren voor hun geld en stemden nu óók voor. En zo bepaalde het Ajax-bestuur unaniem dat Johan terug kon komen. Doordat ik de dag ervoor een hondentruc had uitgehaald", aldus Van Gelder.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 14 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Ajax -
-
FC Groningen -
zo 21 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Sparta Rotterdam -
-
Ajax -
zo 28 aug. 2022, 12:15
Eredivisie
FC Utrecht -
-
Ajax -
za 3 sep. 2022, 16:30
Eredivisie
Ajax -
-
SC Cambuur -
za 10 sep. 2022, 18:45
Eredivisie
Ajax -
-
SC Heerenveen -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
3 AZ 1 2 3
4 Excelsior 1 2 3
5 Ajax 1 1 3
6 FC Twente 1 1 3
7 FC Groningen 1 0 1
Bekijk de hele stand