Dit is waarom de Europa League ontzettend belangrijk is voor Ajax

De Europa League trofee
De Europa League trofee Foto: © Pro Shots

Het is voor Ajax ontzettend belangrijk dat ze zich kwalificeren voor de Europa League van het komende seizoen. Dat blijkt uit een analyse van Ajax Showtime.

Het platform begint met te stellen dat het seizoen voor de Amsterdammers uitermate teleurstellend verloopt. “In de competitie lijkt Ajax af te stevenen op een vijfde plaats, al is plek vier in theorie ook nog mogelijk. In de TOTO KNVB Beker werd Ajax uitgeschakeld door de amateurs van USV Hercules, terwijl het op Europees niveau geen potten wist te breken. In de Europa League eindigde Ajax als derde achter Brighton & Hove Albion en Olympique Marseille. In de Conference League vervolgens werd met alle geluk van de wereld gewonnen van FK Bodø/Glimt, maar Aston Villa bleek in de daaropvolgende ronde een paar maatjes te groot.”

Het is voor de Amsterdammers belangrijk om zich te kwalificeren voor de Europa League. Wel zijn ze dan afhankelijk van Feyenoord omdat bij bekerwinst van de Rotterdamers de nummer vijf zich plaatst voor de voorronde van het tweede Europese toernooi. Dat heeft dan weer voordelen voor Ajax. “Zo levert het financiële premies op, zorgt het voor aantrekkingskracht voor nieuwe spelers, zullen sponsoren tevreden zijn, is het goed voor de ervaring van spelers en kunnen goede resultaten een boost geven aan de prestaties in de Eredivisie.”

Wel zullen de Amsterdammers het dan beter moeten doen dan afgelopen seizoen. “Kansloze nederlagen - denk aan de duels met Napoli, Brighton of Aston Villa uit voorgaande Europese campagnes - kunnen er ook voor zorgen dat Ajax in een sportieve neerwaartse spiraal terechtkomt. Toch mag dit nooit een reden zijn om 'te hopen' dat je een jaar geen Europees voetbal zou spelen of op een niveau lager (Conference League in plaats van Europa League) gaat spelen. Ajax streeft altijd het hoogste na en voor de wederopbouw van de club is dat ook de juiste gedachte.”

Lees meer:
0 reacties