"Dit seizoen overkomt Maurice Steijn en Van 't Schip hetzelfde"

John van 't Schip
John van 't Schip Foto: © BSR Agency

Dat Ajax zoals zo vaak dit seizoen teleurstelde, is een teken dat het lek nog allesbehalve gerepareerd is. Dat is de conclusie die Voetbal Internationals Freek Jansen trekt.

Dat schrijft de journalist na afloop van het teleurstellende gelijkspel tegen het Noorse Bodø/Glimt. "Vorig seizoen lukte het Alfred Schreuder en John Heitinga niet om Ajax structureel te laten sprankelen met een stabiele organisatie bij balverlies. Dit seizoen overkomt Maurice Steijn en John van 't Schip hetzelfde. De rode draad in de analyses van deze trainers: de selectie ontbeert het Ajax-niveau om het geliefde voetbal te spelen."

Volgens Jansen dacht men in de hoofdstad alle problemen in één transferzomer wel te kunnen herstellen. "Een misvatting, zoals in de hoofdstad in twee jaar tijd veel misvattingen tot uiting kwamen. De ene trainer (Steijn) koos bij zijn ongenoegen over de selectie voor de harde confronterende manier, de andere trainer (Heitinga) hield het voor zijn nabije omgeving en probeerde onverstoord voor zijn club alsnog het maximale af te dwingen, terwijl de huidige trainer (Van 't Schip) beseft dat ook de kwetsbare spelers het nog voor hem en Ajax moeten doen, waardoor voor de menselijke aanpak wordt gekozen."

Het lukt Ajax daarom maar niet om uit de negatieve spiraal te komen. "Het gevolg is een vicieuze cirkel waarbij de laatste drie trainers van Ajax zoekende zijn en blijven. Het gewenste niveau is niet beschikbaar, noodverbanden worden gelegd, het gewenste spel en resultaat blijft uit, waarna wordt geschoven en het gewenste niveau opnieuw uitblijft. Houvast, automatismen en patronen zijn daarbij meer uitzondering dan regel geworden in het Ajax-spel. En tactisch worden de Amsterdammers vaker afgetroefd dan dat ze zelf de tegenstanders aftroeven."

Lees meer:
0 reacties