Driessen haalt uit: "Op het oog schoffeerde Van 't Schip Cruijff"

Valentijn Driessen
Valentijn Driessen Foto: © NESimages

Ajax trad zondag in de wedstrijd tegen AZ aan in een systeem met vijf verdedigers. Valentijn Driessen is kritisch: trainer John van 't Schip 'kieperde de identiteit van de Amsterdamse club overboord gekieperd'.

Volgens Driessen vloekte Van 't Schip daarmee 'hardop in de kerk'. "Op het oog schoffeerde Van ’t Schip daarmee Johan Cruijff, zijn voormalige leermeester, oude trainer, ooit vriend, steun en toeverlaat", schrijft hij in De Telegraaf. "Toch zal Johan Cruijff zich niet in zijn graf hebben omgedraaid tijdens AZ-Ajax. Al was het alleen maar vanwege zijn eeuwige loyaliteit aan mannen met wie hij een innige relatie had."

"Die konden steevast rekenen op zijn onvoorwaardelijke steun. Deze support van Cruijff zou Van ’t Schip in deze situatie ongetwijfeld ten deel zijn gevallen", denkt Driessen. Van 't Schip koos voor een ander systeem vanwege het ontbreken van vleugelspelers. "Carlos Forbs en Jaydon Banel zijn geen alternatieven voor Steven Berghuis en Steven Bergwijn."

"Paradoxaal genoeg leverden de tactische, verdedigende keuzes van Van ’t Schip tegen het weinig imponerende AZ niet direct meer defensieve zekerheid op, maar bracht het Ajax na een onwennig begin aan de bal meer vastigheid. Vandaar is het voor te stellen dat Van ’t Schip ondanks de nederlaag voortborduurt op de in Alkmaar ingeslagen weg met vijf verdedigers", schrijft Driessen.

Hij besluit: "Zelfs als Berghuis en/of Bergwijn weer beschikbaar zijn. De meeste faalaankopen van de vertrokken directeur voetbalzaken Sven Mislintat voelen zich er trouwens in thuis. Hoewel spelers als Borna Sosa en Anton Gaaei bewezen dat zij zelfs in hun favoriete systeem de kwaliteiten missen om op het niveau van AZ-Ajax een meerwaarde te zijn."

Lees meer:
0 reacties