Edwin van der Sar
Edwin van der Sar algemeen directeur bij Ajax
Edwin van der Sar werd geboren op 29 oktober 1970. Hij speelde als doelman en groeide uit tot een legende in de voetbalwereld. Als keeper bij verschillende grote clubs, waaronder Ajax en Juventus, had hij een lange en succesvolle voetbalcarrière. Op 28 mei 2011 speelde Van der Sar zijn laatste officiële wedstrijd als profkeeper. Het einde van zijn voetbalcarrière, betekende echter niet het einde van zijn passie voor de sport. Hij besloot daarom de opleiding International Master of Sportmanagement aan het Johan Cruyff Institute te volgen. Na die opleiding werd hij op 31 december 2012 aangesteld als directeur marketing van Ajax. Sinds 11 november 2016 is Van der Sar de algemeen directeur van Ajax. In september 2013 werd hij gekozen in het bestuur van de European Club Association, waar hij Maarten Fontein opvolgde als vertegenwoordiger van de Nederlandse clubs.
In zijn rol als algemeen directeur moet Edwin van der Sar regelmatig interviews geven.
Hierop krijgt hij vaak kritiek. Zo bespraken Johan Derksen, Wim Kieft en René van der Gijp in het televisieprogramma Voetbal International de matige interviewkwaliteiten van Van der Sar. Tenenkrommend, noemden ze zijn interviews. Ook zeiden ze het vreemd te vinden dat Van der Sar, die toen al tien jaar interviews gaf, geen haar beter was geworden in communiceren. Van der Sar kon vaak geen exacte informatie geven en kwam slecht uit zijn woorden. Volgens de mannen was hij nog steeds die ex-keeper en niet de juiste persoon om een beursgenoteerd bedrijf met 550 mensen te leiden. De kritiek leidde er echter niet toe dat hij zijn rol als algemeen directeur bij Ajax opgaf.
In 2022 kwam de directeur voetbalzaken van Ajax, Marc Overmars, slecht in het nieuws. Hij zou grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond binnen Ajax en stapte in februari 2022 per direct op. Edwin van der Sar gaf in een interview aan dat hij en de rvc van Ajax al voor de herbenoeming van Marc Overmars op 28 januari 2022 als technisch directeur de eerste geluiden over grensoverschrijdend hoorden. Daarop werd een externe partij ingeschakeld om de meldingen serieus te onderzoeken. Later die week werd de omvang duidelijk en werden er vervolgstappen ondernomen.
Van der Sar begon bij Ajax
Voetballen deed Van der Sar al van kinds af aan. Hij startte op jonge leeftijd bij de Voorhoutse voetbalvereniging, VV Foreholte. Na een aantal jaar speelde hij in de hoogste jeugd en in 1985 besloot hij over te stappen naar VV Noordwijk. Een goede keuze, want op advies van VV Noordwijk-trainer Ruud Bröring en Ajax-keeperstrainer Frans Hoek, werd hij ontdekt door Ajax-trainer Louis van Gaal. Van der Sar kon ook op amateurbasis naar Sparta Rotterdam, maar na een proefperiode bij Ajax kreeg hij daar een contract aangeboden.
In 1990 debuteerde Van der Sar in het tweede van Ajax. Ook trainde hij twee jaar mee als derde doelman van het eerste. In december 1989 kwam Van der Sar voor het eerst bij het eerste team, als reserve vanwege een blessure bij Stanley Menzo. In 1990 werd Van der Sar de vaste tweede doelman achter Menzo en op 23 april 1991 maakte hij zijn debuut voor Ajax, omdat hij na 32 minuten de geblesseerde Menzo moest vervangen. Van der Sar maakte dit seizoen af als eerste doelman. Seizoen 1991/1992 speelde hij weer voor het tweede, maar toen Menzo in 1992 weer geblesseerd raakte, mocht Van der Sar hem opnieuw vervangen. In 1993 maakte Menzo in de uitwedstrijd om de UEFA Cup bij AJ Auxerre een eigen doelpunt. Vanaf dat moment werd Van der Sar de nieuwe eerste doelman van Ajax.
Ondanks zijn fout was Menzo een populaire keeper en Van der Sar had moeite om de fans voor zich te winnen. Na een moeizame beginperiode, ging hij echter steeds beter keepen. De jonge Voorhouter groeide uit tot een sleutelfiguur in het Ajax van Louis van Gaal, dat in 1995 het Nederlands kampioenschap, de UEFA Champions League, de UEFA Super Cup en de wereldbeker voor clubteams wist te winnen.
Edwin van der Sar en het Nederlands elftal
In 1995 nam bondscoach Dick Advocaat Van der Sar op in de selectie van het Nederlands elftal voor het WK 1994 in de Verenigde Staten. Op 7 juni 1995 maakte Van der Sar zijn debuut in het Nederlands elftal. Hij speelde mee in de wedstrijd tegen Wit-Rusland waar hij inviel voor de geblesseerde Ed de Goeij. Helaas werd de wedstrijd met 1-0 werd verloren. Toch mocht Van der Sar blijven en werd hij een vaste waarde in het doel. Van der Sar speelde goed: tot 9 juni 2017 was hij met 130 interlands recordinternational van het Nederlands elftal.
Vervolgens was Van der Sar doelman van Oranje tijdens het EK in 1996. Helaas verliep het toernooi teleurstellend voor het Nederlands elftal. In de kwartfinale verloor Oranje van Frankrijk door scherpe strafschoppen. In het WK van 1998 liet Van der Sar zich daarentegen van zijn beste kant zien. Hij speelde goed en maakte cruciale reddingen. Ook tijdens het WK in 2000 stond Van der Sar in het doel. Tijdens de wedstrijd wist hij de ballen tegen te houden, maar strafschoppen ontglipten hem vaak. Italië was tijdens de halve finale te sterk en versloeg Oranje.
Voor het WK van 2002 wist Oranje zich niet te kwalificeren, maar in 2004 deed Oranje wel weer mee. Van der Sar was dat jaar een belangrijke speler in het Nederlandse team. Waar in 1996 en 2000 de strafschoppen van de tegenpartij vaak in het doel belandden, wist hij ze in 2004 tegen te houden. Tijdens de wedstrijd tegen Zweden wist hij Nederland en zichzelf van een zogenaamd penaltysyndroom te verlossen. Van de Sar deed het zó goed dat hij in seizoen 2004/2005 tot reserve aanvoerder werd benoemd. Tijdens een sterke wedstrijd tegen Tsjechië beloonde Van der Sar dit vertrouwen. Daarna werd hij benoemd tot aanvoerder van het Nederlands elftal.
In oktober 2007 maakte Van der Sar bekend dat hij na het EK in Oostenrijk en Zwitserland in 2008 zou stoppen met internationaal voetbal. Toch bleken dat niet zijn allerlaatste wedstrijden te zijn, want in 2008 keerde hij kort terug op verzoek van bondscoach Bert van Merwijk. Opvolgers Maarten van Stekelenburg en Henk Timmer kampten met blessures. Van der Sar speelde mee, maar benadrukte dat het eenmalig was.
Op 5 juni 2010 werd voorafgaand aan de oefeninterland Nederland - Hongarije officieel afscheid genomen van Van der Sar. Zijn afscheid bleef niet onopgemerkt. Ab Klink, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ridderde hem tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Edwin van der Sar was 40 jaar toen hij met pensioen ging als profvoetballer.
Van der Sar legende bij Manchester United
In 2005 werd Van der Sar door trainer Alex Ferguson naar Manchester United gehaald. Hier werd hij een vaste waarde in de basis. Bij Manchester United deed Van der Sar het zo goed dat hij een ware legende voor de Engelsen werd. Op 21 mei 2008 won Van der Sar voor de tweede keer de UEFA Champions League. Van der Sar maakte tijdens deze wedstrijd mooie saves. Zo wist hij de strafschoppen van Chelsea tegen te houden en stopte hij de beslissende strafschop van Nicolas Anelka. De Manchester-fans konden hun geluk niet op en waren op slag fan van Van der Sar. Door critici en andere voetbalspelers werd Van der Sar gezien als een van de beste doelmannen ooit. In zijn carrière heeft hij 26 grote prijzen in ontvangst mogen nemen, en dan vooral in de tijd dat hij voor Ajax en Manchester United speelde.
Op 27 januari 2009 hielp Van der Sar Manchester United met het vestigen van een nieuw club- en Premier League-record. De 5-0 overwinning van Manchester United op West Bromwich Albion betekende dat ze elf wedstrijden en 1032 minuten hadden gespeeld, zonder een doelpunt door te hebben gelaten. Op 8 februari 2009 werd dit record uitgebreid tot 1.212 minuten tijdens de wedstrijd tegen West Ham. Tot slot werd het record op 18 februari 2009 nog een keer uitgebreid door Van der Sar tot 1.302 minuten. Het record eindigde op 4 maart 2009, toen Van der Sar een goal van Newcastle United na 9 minuten niet kon tegenhouden. In totaal speelde Van der Sar 1.311 minuten zonder een goal door te laten. Niet zo gek van die legende-status dus.
Een kijkje in het leven van Edwin van der Sar
Edwin van der Sar is geboren op 29 oktober 1970 in Voorhout waar hij met zijn ouders opgroeide. In 2022 woonde Van der Sar in Noordwijk in een huis (je kunt het ook gerust een villa noemen) van 3,2 miljoen euro. Daar woont hij samen met zijn vrouw, Annemarie van Kesteren en hun twee kinderen: Lynn en Joe van der Sar. Voetballen zit de familie in het bloed. Zoon Joe van der Sar speelde ook voetbal op hoog niveau. In de zomer van 2017 kwam hij als doelman bij Ado Den Haag terecht. Helaas kwam de doorbraak niet en vertrok hij naar RKC Waalwijk. Ook hier kreeg hij geen basisplaats, waarna hij het betaald voetbal vaarwel zei. Vanaf dat moment speelde Joe bij vv Noordwijk. In 2021 kwam het nieuws naar buiten dat de destijds 23-jarige Joe ook vv Noordwijk zou gaan verlaten, omdat hij zou gaan studeren in Amerika. Dat betekende niet dat hij helemaal stopte met voetballen, want in Amerika speelde hij voor de Pittsburgh Panthers.