"Een Ajax-hooligan die zich misdraagt kan er zonder straf van afkomen"

Ajax-fans tijdens De Klassieker
Ajax-fans tijdens De Klassieker Foto: © Pro Shots

Afgelopen zondag stond in Amsterdam de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. De Rotterdammers veegden in de eerste helft de vloer aan met Ajax en bij een 0-3 tussenstand had de harde kern van de Amsterdammers er genoeg van. Tweemaal werd er vuurwerk op het veld gegooid, waardoor de wedstrijd definitief werd gestaakt. Misdragingen van hooligans zijn natuurlijk niet alleen terug te vinden bij Ajax, maar gebeurd bij vrijwel alle Eredivisie-clubs.

"De sector betaald voetbal is ziek, die conclusie kun je wel trekken", vertelt Frank Wijnveld, voormalig veiligheidscoördinator bij PSV, aan het Algemeen Dagblad. "De oorzaak daarvan is dat clubs hun veiligheidsorganisatie niet op orde hebben. Ter illustratie: een dance-festijn als Mysteryland krijgt pas een vergunning als voldoende is geïnvesteerd in een goede organisatie."

"Ofwel: voldoende stewards, duidelijk zicht op diegenen die een kaartje hebben gekocht", gaat Wijnveld verder. "In het betaald voetbal vormt veiligheid daarentegen de sluitpost op de begroting, juist omdat de vergunning toch wel wordt verleend. En dan krijg je taferelen zoals afgelopen zondag in de Arena. Het is heel simpel: mede vanwege gebrek aan professionele stewards hebben clubs geen idee wie hun bezoekers zijn."

"Ik hoor Halsema roepen dat er stadionverboden moeten worden uitgevaardigd en vergunningen mogelijk ingetrokken. Feit is dat die instrumenten er allang zijn. Pijnpunt is de naleving ervan. Voorbeeldje: een Ajax-hooligan die zondag met stenen heeft gegooid, vervolgens is opgepakt door de politie, kan er best zonder straf van afkomen."

"Simpelweg omdat het OM het zo druk heeft met allerlei andere dossiers, dat zo’n zaak geseponeerd wordt", vervolgt de voormalig werknemer van PSV. "Dát is het probleem. Iemand die zich misdraagt, komt daar bovengemiddeld vaak mee weg, ook omdat stadionverboden vaak een wassen neus zijn. Zo lang er nooit naar zijn identiteit wordt gevraagd, staat een relschopper de volgende wedstrijd gewoon weer op de F-side."

"Dus collectief straffen, aldus Wijnveld. "Als we écht naar een oplossing toe willen zullen clubs, overheden, politie en OM eindelijk eens serieus samen moeten optrekken. Samenwerken en handhaven is de sleutel. Zo lang dit niet gebeurt en de huidige KNVB-regels blijven intact, kun je wachten op de volgende gestaakte wedstrijd", aldus Wijnveld.

Lees meer:
0 reacties