"En wat is er mis met Rosa van Gool, basisspeelster van Ajax?"

Rosa van Gool
Rosa van Gool Foto: © Pro Shots

Andries Jonker moet voor de start van de EK-kwalificatie doorselecteren, zo vindt Steven Kooijman. Volgens de journalist van De Telegraaf heeft de bondscoach ook de plicht om een 'selectie met perspectief achter te laten voor zijn opvolger'.

"Ontelbaar veel coaches hebben de fout gemaakt om niet tijdig door te selecteren. Het zorgt indirect voor verslapping, omdat de concurrentie afneemt. En als de echte scherpte en de pure wil om te winnen wegebt, al is het maar een paar procentjes, dan ben je als ploeg gezien", schrijft Kooijman.

Hij gaat verder over een selectie met perspectief achterlaten: "Het kneden van een nieuwe succesformatie kost tijd, heeft ook Jonker kunnen ervaren. Topsport is meer dan klagen over een zogenaamd ’propvol’ programma en de mogelijk zware belasting van voetbalsters, topsport is ook vooruitkijken."

Volgens de journalist is het 'opvallend' hoe weinig speelsters er van Ajax werden geselecteerd de afgelopen periode. "De Amsterdammers reikten tot de kwartfinale van de Champions League, waarin ze woensdag op Stamford Bridge naar alle waarschijnlijkheid zullen worden geëlimineerd door Chelsea. Maar ook al speelde Kay-Lee de Sanders een aantal voortreffelijke wedstrijden in de Champions League, tegen Europese topploegen als Paris Saint-Germain, AS Roma en Bayern München, de centrumverdedigster werd nooit door Jonker opgeroepen."

Hij gaat verder: "De Sanders moet onder andere Merel van Dongen voor zich dulden, een speelster waarvan wordt gezegd dat ze zo goed voor de sfeer is. Maar spelen ho maar. En wat is er mis met Rosa van Gool, basisspeelster van Ajax en captain van Jong Oranje? Jonker selecteert wel steevast Jill Bayings, de middenvelder die bij Bayern München dit seizoen slechts eenmaal in de basis stond en in de Champions League slechts 22 minuten in actie kwam. Zo creëer je nodeloos Oranje-strippenkaarten voor speelsters en daarmee geef je als coach een slecht signaal af", is Kooijman hard.

Lees meer:
0 reacties