Erik ten Hag haalt hard uit: "Toen donderde dat allemaal in elkaar"

Erik ten Hag
Erik ten Hag Foto: © BSR Agency

Erik ten Hag heeft geen goed woord over voor de teloorgang van Ajax. De voormalig coach van de Amsterdammers ziet veel samenhang tussen de dramatische prestaties en het besluit om Marc Overmars te ontslaan. 

"Succes komt te voet en gaat te paard. Dat gaat zo snel. Waarbij veel terug te voeren is op het ontslag van Marc Overmars. Het vertrek van hem was killing voor de club", maakt Ten Hag direct duidelijk in gesprek met Voetbal International. "Ik blijf erbij dat ik het schandalig vind wat ze Overmars hebben aangedaan. Vanuit clubperspectief was het ook zó dom hoe ze dat hebben aangevlogen, door hem direct voor de bus te gooien."

Voor de coach was dat 'toen al duidelijk', zo zegt hij. "Maar ik denk nu voor iedereen: Overmars was de cruciale en bindende factor in de clubleiding op voetbalvlak. Hij bepaalde de voetballijn van Ajax. Zijn slimmigheid, zijn strategisch inzicht. Hij schreef geen letter op papier, maar zette alle lijnen uit. Toen hij wegviel, donderde dat allemaal in elkaar en werd het één grote anarchie in de organisatie", merkt Ten Hag op. 

Dat hing ook samen met het wegvallen van Danny Blind. "Want ook Blind was cruciaal voor Ajax. Samen met Overmars was dat op bestuurlijk vlak een koningskoppel. Met alle respect voor de opvolgers, maar dat was een heel ander niveau. En er was niemand meer om het overzicht te houden en de lijn van Ajax te bewaken. De paniek nam de overhand, met alle desastreuze gevolgen vandien."

"Technisch is het een grote chaos geworden. Op alle vlakken", merkt Ten Hag op. "Kijk bijvoorbeeld eens naar Jong Ajax dit seizoen, die zijn bijna onderaan geëindigd in de Eerste Divisie, dat zegt in mijn ogen altijd heel veel over de technische staat. En de eerste selectie, die is totaal uit balans. Het werd van kwaad tot erger."

Lees meer:
0 reacties