Farioli onder de loep: "Behoort tot dezelfde school als De Zerbi"

Francesco Farioli
Francesco Farioli Foto: © Pro Shots

Francisco Farioli wordt misschien wel de nieuwe trainer van Ajax. De trainer van OGC Nice is pas 35. Onder zijn leiding kreeg Nice de minste tegendoelpunten in de hele competitie.

"Belangrijker dan zijn leeftijd is de manier waarop hij het voetbal benadert. Farioli deelt, net als een aantal van zijn generatiegenoten, een avontuurlijke kijk op het spel. Hij behoort tot dezelfde school als Roberto de Zerbi en Thiago Motta, mannen van details en overtuigingen. Hij bekijkt spelers anders dan veel van zijn landgenoten dat jarenlang hebben gedaan", opent Süleyman Öztürk in Voetbal International.

Farioli studeerde filosofie en specialiseerde zich in existentialisten. "Als 23-jarige student filosofie verdiepte Farioli zich in het werk van Jean-Paul Sartre, Albert Camus en Fjodor Dostojevski. De professor die hem begeleidde aan de universiteit keek verbaasd op toen Farioli vertelde dat hij zijn scriptie wilde schrijven over de filosofie van het keepen", vervolgt Öztürk.

Plots kreeg hij een baan als hoofdtrainer bij OGC Nice, wat tot veel scepsis leidde. "Bij Nice merkten de spelers afgelopen zomer meteen dat Farioli geobsedeerd is door voetbal en er op een andere manier over praat dan de meeste coaches. Van buitenaf lijkt het alsof Nice het voetbal van Brighton heeft geïmiteerd, vooral als je kijkt naar de rol van doelman Marcin Bulka en de centrumverdedigers Dante en Jean-Clair Todibo. Zij provoceren vaak de druk van de tegenstander om van achteruit te gaan voetballen."

"Voor voetballiefhebbers is OGC Nice een team waarvoor je de tv aanzet. Een ploeg die de gevestigde orde uitdaagt door durf te tonen op het veld. Precies zoals Farioli dat in zijn proefschrift probeerde te verwoorden door een citaat van Dostojevski te gebruiken, namelijk dat ‘schoonheid de wereld zal redden’. Dus ook het voetbal. En wie weet binnenkort ook Ajax", besluit Öztürk.

Lees meer:
0 reacties