"FC Twente opereerde als team en bij Ajax was het een zooitje"

Steven Berghuis baalt
Steven Berghuis baalt Foto: © BSR Agency

Pieter Zwart is onder de indruk van het tactische spel van Twente in het duel met Ajax. Anderzijds krijgen de Amsterdammers van de journalist een tik op de vingers.

"Michel Vlap bleek perfect de momenten te herkennen waarop Sivert Mannsverk of Benjamin Tahirovic besloot om door te stappen op een van de controleurs van FC Twente. Dan dook hij op als tweede nummer 10 om Ajax in de problemen te brengen", vertelt Zwart bij Voetbal International. "Vlap kreeg zoveel ruimte van Ajax dat hij in de eerste helft zelfs de Twente-speler was met de meeste balcontacten, een statistiek die vrijwel altijd voorbehouden is aan centrale verdedigers of middenvelders."

"Die vele toucheringen zette Vlap om in doelgevaar. Halverwege was hij de man met de meeste schoten, gecreëerde kansen en passes naar het laatste gedeelte van het veld. Bij al het gevaar van Twente was de hangende linksvoor betrokken", vervolgt hij.

Toch is er ook kritiek op de Tukkers. "Twente functioneerde uitstekend als team, maar de individuele kwaliteiten ontbraken om alle mogelijkheden te benutten. Ajax ging voor rust juist uitstekend met de spaarzame schoten om. De tweede Amsterdamse doelpoging ging in de 36ste minuut raak."

Geen probleem, want de Tukkers vonden uiteindelijk alsnog de bevrijdende derde treffer. "Dat Branco van den Boomen in zijn rug verrast werd door Carel Eiting, was slecht. Maar de organisatie achter de bal was zo mogelijk nog slechter. Sutalo was de enige verdediger die niet blind naar voren gestapt was. De laatste man liet vervolgens zijn kaas van het brood eten door Rots. Ünüvar had de vrije doortocht achter de op goed geluk naar voren gelopen Gaaei en schoot raak".

Exemplarisch voor Ajax, stelt Zwart. "Die goal was een van de vele momenten die onderstreepten dat FC Twente opereerde als team en dat het bij Ajax een zooitje was. Via positiespel slaagden de Amsterdammers geen moment in het creëren van doelrijpe kansen. Vooral over rechts ontbrak iedere vorm van dreiging."

"Defensief was de organisatie voor rust ook nog eens dramatisch, met een uitblinkende Michel Vlap tot gevolg. Maurice Steijn keek na het puntenverlies tegen Fortuna Sittard nog naar Sven Mislintat, maar dit keer kan een blik in de spiegel geen kwaad", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties