Frank de Boer: "Eerste actie was het Ajax-spelletje terugbrengen"

Henny Spijkerman, Frank de Boer en Dennis Bergkamp
Henny Spijkerman, Frank de Boer en Dennis Bergkamp Foto: © BSR Agency

Frank de Boer hoefde in de in de tijd van de Fluwelen Revolutie niet echt zijn best te doen om de bestuurlijke onrust bij zijn spelers weg te houden. De voormalig Ajax-coach focuste zich simpelweg op het voetbal.

"Ik was daar eigenlijk niet bewust mee bezig. Ik weet dat het spelers toch bijna niet interesseert. Die willen lekker voetballen", blikt De Boer terug in de podcast Football is Life. "Ik heb me ook niet zo erg druk gemaakt over welke kant ik moest kiezen. Ik denk dat het onbewust is gegaan, eerlijk gezegd. Mijn eerste actie was gewoon het Ajax-spelletje weer terugbrengen. 4-3-3 spelen, drukzetten en opbouwen van achteruit."

Daley Blind kan zich de eerste periode onder leiding van De Boer nog goed herinneren. "Het grootste verschil vond ik dat er weer werd gehamerd op de dingen die belangrijk zijn bij Ajax. Positiespel, op de juiste manier inspelen, passen en trappen. Dat was allemaal een beetje ondergesneeuwd", weet hij nog.

"Door die basis ging het niveau bij iedereen weer omhoog. Daardoor konden we als team veel sneller terug naar hoe we wilden spelen", aldus Blind. Voor Siem de Jong was het een goede periode: "Het was voor veel jongens een herkenbare manier van spelen. We kregen het vertrouwen om dat te doen. Er waren weinig grote sterren. Er was ook geen budget. We moesten het doen met de groep die we hadden. Die groep was heel hecht. Ook in de relatie tot de trainer. Onze gedachten over voetbal waren heel erg gelijk."

Lees meer:
0 reacties