Geen doellijntechnologie in Eredivisie: "Woog niet op tegen kosten"

Was de bal wel of niet over de lijn bij SC Heerenveen - Ajax?
Was de bal wel of niet over de lijn bij SC Heerenveen - Ajax? Foto: © BSR Agency

Ajax leek zondag in de slotfase tegen SC Heerenveen de 3-3 maken, maar het was onduidelijk of de bal in zijn geheel over de lijn was. Bewijs kon niet geleverd worden en dus bleef het 3-2. Bij Ajax-supporters roept het moment de vraag op waarom er geen doellijntechnologie in de Eredivisie is.

De KNVB en de clubs zagen af van het zogenoemde Hawk Eye-systeem vanwege de hoge kosten. Het systeem kost vijf miljoen euro per seizoen. "Dat is net zoveel als het hele VAR-systeem bij elkaar", geeft een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond aan tegenover NU.nl. "Per seizoen wordt een handvol keren gebruikgemaakt van doellijntechnologie. Dat woog niet op tegen de kosten."

De clubs en KNVB kozen in plaats daarvan voor het goedkopere Goal Line Replay. Vanaf dit seizoen hangen er vier camera's in de hoeken van een stadion om te bepalen of een bal volledig op de doellijn is geweest. Dat systeem kon zondag geen uitsluitsel geven. Aan de ene kant stond een doelpaal in de weg, aan de andere kant blokkeerde Brian Brobbey het zicht van de camera.

Het systeem is dus niet waterdicht, maar dit moment zorgt er niet voor dat de KNVB de invoering van doellijntechnologie gaat heroverwegen. "De argumenten blijven nog steeds overeind. Het weegt niet op tegen de kosten. Als dit op wekelijkse basis zou gebeuren, zou het anders zijn."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand