Goodijk noemt favoriet voor trainervacature: "Logische kandidaat"

Graham Potter
Graham Potter Foto: © BSR Agency

Volgens Lentin Goodijk van Voetbal International is Graham Potter nog altijd de grootste kanshebber om de nieuwe coach van Ajax te worden. Ook noemt de journalist een aantal andere kanshebbers.

Zo zou Erik ten Hag ook nog in beeld zijn, maar het lijkt erop dat hij bij Manchester United aan het roer blijft staan. Naast Potter is ook de trainer van OGC Nice, Francesco Farioli, één van de belangrijkste kandidaten. Ook geeft hij aan dat Ten Hag een lastig verhaal wordt. “Op zich zou hij heel goed passen, maar het is zeer de vraag of dat gaat lukken. Hij heeft een doorlopend contract bij Manchester United, heeft het daar naar zijn zin en wil in principe niet weg. Er komt nog een FA Cup-finale aan (op 25 mei, red.), dat duurt ook nog wel even. Ik vraag me zeer af of daarvóór duidelijkheid komt over zijn toekomst, en Ajax wil eigenlijk wél snel duidelijkheid hebben. Ze willen een dezer weken, voor het einde van het seizoen, een trainer hebben.”

Ook zou dus de huidige trainer van OGC Nice op het lijstje staan. “Ajax is in Nice geweest om met hem te praten, dus dat is zeker een kandidaat. Ik denk niet dat hij bovenaan de lijst staat op dit moment. Maar: Ten Hag is nog maar afwachten of dat gaat lukken, Potter is nog maar de vraag of dat gaat lukken.” Mocht er niets anders overblijven, zou hij wel een goed alternatief zijn volgens Goodijk.

De Italiaanse Farioli is een 35-jarige trainer die een verleden heeft als student filosofie. Ook zijn assistent, Roberto De Zerbi, krijgt lof van de journalist. “Hij is een échte voetbalgek, die leeft voor innoveren, tactische foefjes en de individuele ontwikkeling van spelers. Idealiter zoekt Ajax een ervaren hoofdtrainer, maar ook een voetbalgek die kan meebewegen richting de toekomst, dus in dat kader is hij best een logische kandidaat.”

Toch lijkt de Engelse Potter nog altijd de favoriet te zijn bij de Amsterdammers. “Op dit moment heeft het er alle schijn van dat hij de meest logische kandidaat is om de nieuwe trainer van Ajax te worden, omdat hij alles heeft wat Ajax zoekt.” Enkele berichten hebben zelfs al gemeld dat er een financieel akkoord ligt met de Engelsman. Goodijk heeft daar echter zijn twijfels bij.

Zo heeft de journalist niet het idee dat de onderhandelingen al in de afrondende fase zijn. “Ze moeten er financieel uitkomen, maar er zijn ook wat andere voorwaarden die geregeld moeten worden. Volgens mij is hij nog op gardening leave bij Chelsea; als hij nu naar een andere club gaat, moeten daar ook nog dingen voor geregeld worden.” Ook zou Ajax niet de enige belangstellende zijn. “Hij heeft andere opties, bij clubs die een hoop meer bieden. Ik geloof niet dat geld zijn enige drijfveer is, maar het gaat wel om dusdanig veel geld dat het logisch is om daar even goed over na te denken", besluit de journalist.

Lees meer:
0 reacties