Het teleurstellende seizoen 2023/2024 van Ajax Amsterdam

Een bal op een kunstgrasveld
Een bal op een kunstgrasveld Foto: © Pexels.com

Voor Ajax fans loopt alles de laatste jaren niet meer zoals men het voor ogen had. Daar waar er een periode met vele successen was onder trainer Erik ten Hag, is er sinds zijn vertrek en het drama rond voormalig technisch directeur Marc Overmars niets meer van dat goede gevoel bij de Amsterdammers over. In plaats daarvan is het al twee seizoenen lang kommer en kwel, met veel mislukte transfers, verdampte miljoenen en de ene na de andere passant die de club meer kwaad dan goed doet. Kortom, er moet heel wat gaan veranderen in Amsterdam, en daar lijkt nu eindelijk een begin mee te zijn gemaakt. 

Wat ging er mis?

Iedereen die de Eredivisie live volgt heeft kunnen zien wat er allemaal mis is gegaan op het veld bij Ajax in de afgelopen seizoenen. In de topwedstrijden wist men tegen Feyenoord en PSV nauwelijks nog een vuist te maken en ontbrak het steeds meer aan leiderschap, zeker na het vertrek van spelers als Dusan Tadic, Daley Blind en Davy Klaassen in de afgelopen jaren. Dit alles is natuurlijk ook een afspiegeling van wat er bij de rest van de club allemaal niet goed loopt. Eigenlijk is dat teveel om op te noemen, maar we gaan hieronder toch een poging wagen om de belangrijkste problemen te omschrijven. 

Een chaotische transferzomer

Met de komst van de Duitse technisch directeur Sven Mislintat leek er een nieuwe wind te gaan waaien in Amsterdam. De voormalig scout van Borussia Dortmund hield er een innovatieve werkwijze op na, maar al snel bleek dat deze voor geen meter past bij wat Ajax voor ogen heeft. Er vertrokken enorm veel spelers en pas vlak voor het verstrijken van de transferdeadline werden hier vervangers voor teruggehaald. De selectie was echter volledig uit balans, ook al omdat er veel ervaring was vertrokken. Van het vreemdelingenlegioen aan nieuwelingen dat er werd binnengehaald wist vrijwel niemand aan de verwachtingen te voldoen. Toen er ook nog eens een onderzoek werd ingesteld naar de handelswijze van Mislintat omtrent enkele transfers was dat reden genoeg om hem uit zijn functie te zetten.   

Bestuurlijke chaos

Er waren veel mensen die enorm uitkeken naar de komst van Alex Kroes als nieuwe algemeen directeur in maart. Zowel Ajax als Kroes had graag eerder aan de samenwerking begonnen, maar dit was niet mogelijk omdat AZ, de voormalig werkgever van Kroes, hem niet eerder liet gaan. Uiteindelijk werd er met Ajax overeengekomen dat hij zijn contract niet helemaal hoefde uit te dienen maar in maart mocht beginnen. Na slechts enkele weken kwam echter naar buiten dat de voormalig jeugdspeler van Ajax vele aandelen van de club in bezit had zonder dit te melden. Daardoor werd hij begin april alweer op non-actief gezet. Terwijl de meningen binnen de club en de voetbalwereld verdeeld waren, ging men op zoek naar een oplossing. 

Nieuwe hoop voor het seizoen 2024/2025

Met de komst van een nieuwe, jonge en talentvolle trainer en met de handelsgeest en ervaring van Alex Kroes zien veel Ajacieden de toekomst weer iets zonniger in. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, kijken de fans uit naar wat deze transferzomer zal gaan brengen. Daarbij hoopt men eindelijk een paar ervaren krachten binnen te kunnen halen om het team wat meer in balans te krijgen. Daarnaast is het natuurlijk altijd de vraag of de selectie enigszins intact kan worden gehouden of dat er ook een aantal spelers zijn die weer zullen vertrekken. De kans op dat laatste lijkt groot, omdat men graag van een aantal van de aankopen af wil die in de afgelopen twee seizoenen gedaan zijn. Of voor deze spelers dezelfde bedragen ontvangen kunnen worden waarvoor ze zijn gekocht, lijkt echter nog maar zeer de vraag.

Lees meer:
0 reacties