Hlynsson: "Toen ben ik voor mijn gevoel écht bij Ajax begonnen"

Kristian Hlynsson
Kristian Hlynsson Foto: © Pro Shots

Ajacied Kristian Nökkvi Hlynsson had geen last van de hardheid die hoort bij de Amsterdamse mentaliteit. Wel moest hij even wennen aan de verschillende culturen in Nederland, zo vertelt de middenvelder in gesprek met De Telegraaf.

De IJslander geeft aan dat hij pas twee maanden in Nederland voetbalde toen Covid uitbrak. Er waren toen dus geen wedstrijden en trainingen. Ajax besloot daarop om de jonge voetballer met een trainingsschema terug te sturen naar zijn thuisland: "Dat was in die periode wel heel prettig. Na een paar maanden kwam ik terug en ben ik voor mijn gevoel écht bij Ajax begonnen. Ik voelde me er onmiddellijk thuis."

Naar eigen zeggen liep Hlynsson tegen weinig cultuurverschillen aan in Nederland: "In IJsland eten we ook om 18.00 uur. De landen zijn echt goed vergelijkbaar. Alleen is in Nederland alles vele malen groter dan in IJsland," vertelt de Ajacied met een knipoog. Hij heeft dan ook geen last gehad van de Amsterdamse mentaliteit en de bijbehorende hardheid: "Natuurlijk was het wennen, want door de vele culturen in Nederland waren de jongens met wie ik trainde en speelde wat anders dan in mijn vaderland. Maar die diversiteit heeft me geholpen te groeien als voetballer”

Die groei begon voor de IJslander al op jonge leeftijd. Het begon zelfs toen op het moment dat hij kon lopen: "Mijn vader is voetbaltrainer in IJsland. En mijn oudere broer Agust (23), die nu in Denemarken als profvoetballer bij Akademisk BK speelt, was mijn grote voorbeeld. Heel soms speelden we basketbal, maar eigenlijk waren we na school altijd aan het voetballen. Agust speelt eigenlijk op dezelfde positie als ik, misschien iets defensiever. Hij is trots op me, kijkt elke wedstrijd van Ajax op tv of terug, en we bellen dagelijks. Alleen de wedstrijd tegen Heerenveen thuis heeft hij live gezien.”

In IJsland waren de omstandigheden anders om in te voetballen. Daar heeft de middenvelder echter nooit last van gehad: "Op IJsland is het weer in de winter een stuk slechter, waardoor bijna iedereen op kunstgras speelt. Mijn club Breidablik had ook een hal met zo'n veld. Daardoor konden we het hele jaar door voetballen," besluit hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
wo
24/04
Ajax
21:00
Excelsior
zo
5/05
FC Volendam
14:30
Ajax
zo
12/05
Ajax
14:30
Almere City
zo
19/05
Vitesse
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
Bekijk de hele stand