"Iedereen was tegen Edwin van der Sar vanwege hoe hij eruit zag"

Edwin van der Sar in het stadion van Anderlecht
Edwin van der Sar in het stadion van Anderlecht Foto: © Pro Shots

In Alex Pastoors podcast Met Open Vizier sprak Frans Hoek over de beginperiode van Edwin van der Sar bij Ajax. Hoek was degene die Van der Sar in het vizier kreeg en aan de wieg stond van zijn grote carrière die onder meer Ajax, Juventus en Manchester United aandeed.

Hoek vertelt hoe hij Van der Sar rustig probeerde te brengen bij Ajax 1. "Edwin van der Sar werd door Louis en mij gescout bij Ajax. Ik had een profiel gemaakt van wat een keeper voor ons moest kunnen. De grote keepers waren toen Oliver Kahn en Peter Schmeichel. Dus iedereen zocht naar types Kahn en Schmeichel. Bij Ajax hadden we Stanley Menzo, die natuurlijk ook vrij atletisch en groot was."

Hoek stuitte op weerstand binnen Ajax over de jonge keeper. "Toen Van der Sar kwam, was iedereen erop tegen. En dat vanwege hoe hij eruit zag. Daarom was men er echt tegen. Hij is op proef gekomen, toen keken de trainers alsof we gek geworden waren dat we hem hadden laten komen. Maar ook de spelers. Hij was gescout op basis van dat profiel over wat er gevraagd werd binnen Ajax. Er was dus veel weerstand, maar hij mocht uiteindelijk komen als vijfde keeper."

Van der Sar had geluk dat Stanley Menzo minder presteerde. Hoek hierover: "Toen moet ik zeggen dat hij geluk had dat Louis trainer werd. Hij was ook een fan van Menzo, maar die ging achteruit. En langzaam maar zeker kreeg Van der Sar kansen. Zo kan je zien dat je wat nuchterder moet denken en niet gaan voor de prototypes van het moment."

Lees meer:
0 reacties