Is voetbal de meest gestreamde sport in Nederland?

Het Ajax-logo op de Johan Cruijff ArenA
Het Ajax-logo op de Johan Cruijff ArenA Foto: © Pro Shots

Nu de meeste Nederlanders weer terug zijn van vakantie en diverse competities weer in volle gang zijn wordt er ook weer veel gestreamd. Van Utrecht-Ajax tot de kwalificatie voor de Dutch GP in Zandvoort. Nederlanders zijn bekend met streamen en maken er volop gebruik van.

Maar het lijkt erop dat we minder streamen dan voorheen. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat we minder hebben gezocht naar het woord ‘streams’ in Google. Zijn we misschien streamingmoe? Het streamen van de wedstrijden van Ajax kan in Nederland via ESPN. Maar hoe zit het met andere sporten en wat hoe verhouden deze sporten zicht tot volkssport nummer 1 in Nederland?

Streamen van sport in Nederland
Sinds 2017 vertonen zoekopdrachten naar 'stream' in de categorie 'sport' een neerwaartse trend. Tijdens de eerste golf van de pandemie was er een enorme dip. Alle grote sportevenementen en competities werden stilgelegd. Nadat de sportcompetities hervat werden, nam de belangstelling voor sportstreams weer toe. In augustus 2020 bereikte we hetzelfde niveau als in februari 2020, maar sindsdien zijn de zoekopdrachten gestagneerd. Verschillende sportfederaties hebben in de loop der jaren overeenkomsten gesloten met grote streamingplatforms, wat heeft geleid tot meer segmentatie. Dit kan het verminderde gebruik van veelgebruikte zoektermen voor sportstreams verklaren. Een andere mogelijke verklaring is dat Nederlanders het streamen beu zijn.

Meest gezochte sportstreams
In de afgelopen 5 jaar werd er veel gezocht naar Formule 1 streams door het succes van Max Verstappen, maar werd er ook veelvuldig gezocht naar kickboxen en MMA.

De vraag naar voetbalstreams nam daarentegen af in de afgelopen 5 jaar.
De meest gezochte sportstreams in 2021 waren de kickboxwedstrijd tussen Badr Hari en Arkadiusz Wrzosek en de F1 race in Abu Dhabi.

In tegenstelling tot veel andere markten worden F1-trends in Nederland niet gedreven door de Netflix-serie Drive to Survive. Het succes van de serie is waarschijnlijker te danken aan Max zelf. Hij schreef geschiedenis door op 15 mei 2016 als eerste Nederlandse coureur een Formule 1-race te winnen. Vanaf dat iconische moment trekken zoektermen als 'Max Verstappen' en 'F1 stream' onze aandacht.

Max Verstappen is in zijn eentje populairder dan de drie grootste clubs van de Eredivisie bij elkaar qua zoektermen en streams. Maar als Ajax op 28 mei 2023 wederom de schaal wint dan zal niemand zich daar in Amsterdam druk om maken.

20 maart 2022
Een belangrijke datum in de Eredivisie. En dat heeft Google geweten. Deze ‘Klassieker’ zorgde voor een enorme toename in het aantal zoektermen naar ‘streams’. Met het aankomende WK in Qatar deze winter zal het aantal zoektermen ongetwijfeld weer stijgen naar misschien wel een nieuw record.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Heb jij vertrouwen in Ajax komend weekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in op Ajax (of een andere wedstrijd) en krijg maar liefst vijf GRATIS weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/09
RKC Waalwijk
21:00
Ajax
zo
8/10
Ajax
14:30
AZ
zo
22/10
FC Utrecht
12:15
Ajax
zo
29/10
PSV
14:30
Ajax
za
4/11
Ajax
21:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
11 PEC Zwolle 6 -4 7
12 SC Heerenveen 6 -7 6
13 RKC Waalwijk 6 -8 6
14 Ajax 5 -3 5
15 Vitesse 6 -7 3
16 FC Utrecht 6 -10 3
17 FC Volendam 5 -8 1
Bekijk de hele stand