Johan Cruijff ArenA straalt 'grandeur' uit: "Ziet er imposant uit"

Een goed gevulde Johan Cruijff ArenA bij Ajax - Chelsea
Een goed gevulde Johan Cruijff ArenA bij Ajax - Chelsea Foto: © Pro Shots

Voetbal International is op zoek naar het meest sfeervolle voetbalstadion in de Eredivisie. Lentin Goodijk ging op bezoek in de Johan Cruijff ArenA, een 'ietwat grauwe betonbak'.

"Sinds de naamswijziging in 2017 dan eindelijk officieel werd, heeft het stadion veel meer een smoel gekregen. Ook als Ajax zo beschamend presteert als dit seizoen, blijft de erfenis van Cruijff iets om tot in de eeuwigheid trots op te zijn", oordeelt Goodijk in VI over het koppelen van de naam van Johan Cruijff aan het stadion.

Een minpuntje van het stadiongebied? "De relatief hoge bebouwing, waardoor je op sommige plekken niet door hebt dat je naast het grootste stadion van Nederland loopt. Met grote logo’s, rood-witte signalering en afbeeldingen van Cruijff probeert Ajax de ietwat grauwe betonbak van buiten in ieder geval zoveel mogelijk kleur te geven."

Het stadion straalt van binnen 'grandeur' uit, zo oordeelt Goodijk. "Naast de naamsverandering heeft ook het rood verven van de stoeltjes bijgedragen aan het Ajax-gevoel in het stadion. Vanaf het veld zien de tribunes er imposant uit, ook omdat ze relatief steil omhoog lopen en een echte snelkookpan vormen. Spelers van Europese tegenstanders staan er geregeld met hun telefoon filmpjes van te maken."

Ajax in de Johan Cruijff ArenA is volgens de journalist nog 'écht Amsterdams'. "Volkszangers van vroeger en nu schallen door de speakers, met natuurlijk André Hazes als koploper. Zijn Kleine Jongen klinkt als een Ajax-pupil een poging doet het record hooghouden te verbreken voor de Richard Witschge Bokaal. Als de wedstrijd eenmaal begint, keert de rust terug op de tribunes."

De sfeer omschrijft Goodijk al wat tam. "Het thuispubliek lijkt nog een beetje wakker te moeten worden en wordt daarbij ook niet geholpen door het spel van Ajax."

Al met al geeft hij de sfeer in het stadion een 6,5. In de categorieën 'stadiongebied' en 'supportersvriendelijkheid' scoort de Johan Cruijff ArenA een 7. De bouw van het stadion krijgt een 7,5, terwijl de aankleding van het stadion een 8,5 krijgt.

Lees meer:
0 reacties