John van 't Schip blijft 'schipperen': "Daarvan is weinig over"

John van 't Schip baalt
John van 't Schip baalt Foto: © BSR Agency

Ajax ging afgelopen weekend onderuit tegen AZ. De Amsterdammers speelden in een systeem met vijf verdedigers, maar ook met die formatie wist de ploeg van trainer John van 't Schip niet te imponeren. De conclusie van Johan Inan is duidelijk: "Ajax oogt als een stuurloos elftal, ook omdat de trainer blijft schipperen."

Tegen Bodø/Glimt leek het al nergens op. "In het thuisduel met Bodø/Glimt trachtte Ajax de opponent vanuit de huisstijl vast te pinnen en te overrompelen. De Noren speelden zich tot de slotfase moeiteloos onder de druk uit", schrijft Inan in het Algemeen Dagblad. "In de return deed de interim-coach ‘concessies’, door in 4-3-3 op eigen helft een soort bunker op te trekken. Gevolg: Ajax ontsnapte drie keer via de lat en één keer op de doellijn."

Tegen AZ stond er een soort 5-4-1 op het veld. "Ajax gaf minder weg, maar aan de bal kwam het eerste gevaar net als donderdag wederom pas na bijna een half uur", zag Inan. De journalist weet dat er een flink aantal blessures zijn bij Ajax. "Daardoor wisselt Van 't Schip ook noodgedwongen. Het veranderen van de spelopvatting is echter een keuze."

Inan vervolgt: "En in de drie keer dat hij dat nu achtereenvolgens deed, heeft dat niet alleen defensief amper de gewenste progressie opgeleverd (Ajax slikt nog steeds bijna twee goals per duel gemiddeld), maar valt op dat van de dynamiek aan de bal bar weinig over is", aldus Inan. Zijn oordeel is hard: "Zo holt Ajax letterlijk en figuurlijk achteruit."

"De defensieve problemen waren er in januari ook. Het verschil: mede door het gegroeide aantal aanvalspatronen van voor de winterstop kon de ploeg van Van ‘t Schip in januari wel liefst elf scoren en drie keer winnen. Van die gegroeide dynamiek is echter weinig over", zegt hij. "Het was de duidelijkheid waarom de coach na zijn komst werd geprezen door spelers en Ajax opbloeide. Die is nu veranderd in twijfels en probeersels", ziet Inan bij Van 't Schip.

Lees meer:
0 reacties