Jonk terug naar Ajax? "Lijstjes zijn afhankelijk van dagkoersen"

Wim Jonk
Wim Jonk Foto: © Pro Shots

Ajax kan FC Volendam dit weekend richting de Keuken Kampioen Divisie sturen. Voor clubman Wim Jonk (57) een verpeste droom: hij loodste FC Volendam naar de Eredivisie. Eerder was hij bij Ajax al succesvol.

"Vanaf 2010 hebben we bij Ajax een fundament gelegd. En later hebben we dat bij FC Volendam gedaan. Daarmee hebben we die clubs naar een hoger niveau getild en daardoor is veel waarde gecreëerd. Maar helaas stuitten we twee keer op oude politieke krachten. Wij zijn dan transparant en staan ergens voor. Simpele frames, zoals ’Wim Jonk is ellende’, daar kan ik weinig mee. Ik ben een bouwer en een teamplayer, maar ik ga niet ten koste van alles overleven", opent Jonk bij De Telegraaf.

Zijn vertrek bij FC Volendam was enigszins ondankbaar. "Het voetbal heeft een kort geheugen en weinig oog voor patronen. Er wordt veel gepraat over poppetjes en te weinig over inhoud en visie. Net als bij Volendam zijn wij ook bij Ajax op oude politieke krachten gestuit. En nu zie je daar weer dezelfde machtsstrijd als in 2011 (Fluwelen Revolutie, red.) en 2015 (vertrek Jonk, red.). Veel mensen doorzien dat niet. Het publiek wordt afgeleid door simpele frames en korte termijn-resultaten. Het positieve patroon is bijna altijd dat je eerst zaait met een goede visie en pas jaren later oogst."

Jonk is nog niet door Ajax gecontacteerd over het aankomende seizoen. "Lijstjes zijn vaak heel afhankelijk van de dagkoersen. Elke club heeft zijn eigen afwegingen en ik focus me liever op hetgeen waar ik controle over heb. Ik draag beide clubs een warm hart toe en ik hoop dat het ze goed gaat. Dat staat los van het feit of ik daar zelf een rol in speel."

Lees meer:
0 reacties