Kinsbergen: "Die vakkennis lijkt nu grotendeels verdwenen bij Ajax"

De Johan Cruijff ArenA
De Johan Cruijff ArenA Foto: © Orange Pictures

Bij Ajax is de onrust op zowel sportief als bestuurlijk vlak groot. Dat ziet ook voormalig algemeen directeur van de Amsterdammers, Michael Kinsbergen.

"De financiële positie van Ajax is goed, maar dat kan heel snel verdwijnen als je geen Champions League speelt in de komende seizoenen", begint hij in gesprek met Voetbal International. "Dan valt per jaar een inkomstenbron van vijftig miljoen weg, dan daalt de waarde van je spelers op het veld aanzienlijk en ben je bovendien veel minder aantrekkelijk voor nieuwe spelers en eigen jeugdspelers."

"De financiële risico’s die de club de afgelopen jaren heeft genomen zijn naar mijn mening verantwoord, mits je de kennis en kunde op voetbalgebied in de club wel goed bewaakt", vervolgt Kinsbergen, de vervolgens naar Marc Overmars wijst. "Dat was met Overmars het geval. Echte kennis, heldere structuren bij voetbalbeslissingen en een goede samenwerking met de scouting. Die vakkennis lijkt nu met zijn vertrek grotendeels verdwenen."

"Johan Cruijff zei altijd dat voetbal leidend moet zijn in alle geledingen in de club. Ajax had dat voor een periode goed voor elkaar, maar lijkt daarin weer afgegleden", meent hij. "En dan kijk je automatisch naar de raad van commissarissen. Die moet toezicht houden op de algehele visie en cultuur van de club, en zorgen voor een sterke directie en opvolging als iemand wegvalt."

Maar de voorzitter gaat weg, de vicevoorzitter verdwijnt, er zit nog altijd geen voetbalman in de raad. Van bovenaf is het een onduidelijke situatie en dat kan allerlei zaken op andere niveaus in de organisatie belemmeren. En dan zie je dat het wegvallen van Marc Overmars en vervolgens Erik ten Hag veel impact heeft. Veel mensen werden door hen uit de wind gehouden", besluit Kinsbergen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
2/04
Go Ahead Eagles
12:15
Ajax
zo
9/04
Ajax
16:45
Fortuna Sittard
zo
16/04
Ajax
20:00
FC Emmen
zo
23/04
PSV
14:30
Ajax
za
6/05
Ajax
21:00
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 26 34 61
2 Ajax 26 44 55
3 PSV 26 36 53
4 AZ 26 22 53
5 FC Twente 26 22 47
6 Sparta Rotterdam 26 14 46
7 FC Utrecht 26 1 38
Bekijk de hele stand