Kroes-besluit roept vraagtekens op: "Waarom dat niet is gebeurd?"

Alex Kroes op de tribune
Alex Kroes op de tribune Foto: © Pro Shots

Volgens Manuel Lokin, hoogleraar ondernemingsrecht aan de Universiteit Utrecht, heeft de Raad van Commissarissen van Ajax een goed besluit genomen met betrekking tot Alex Kroes, zo vertelde hij in gesprek met Het Parool.

"Een week voorafgaand aan het bekend worden van je benoeming bezit je kennis die voor beleggers interessant is. Op basis daarvan mag je niet handelen", zo begint de hoogleraar. "Heeft hij alleen gezegd: ik heb aandelen in de club? Dat is op zichzelf geen probleem", waar volgens Lokin het cruciaal is om te benadrukken welke specifieke informatie Kroes precies heeft gemeld bij Ajax.

"Het probleem zit hem in het moment van aankoop, in de week voorafgaand aan zijn aangekondigde benoeming. Toen was vermoedelijk sprake van voorkennis. Als hij destijds ook het tijdstip van de aankoop van zijn aandelen heeft gemeld, dan had de rvc direct in actie moeten komen. En dan is de vraag waarom dat niet is gebeurd."

Echter deelt Lokin dat de rvc een verplichting heeft als er een vermoeden is van voorkennis gebaseerd op de aandelen. "Daarnaast zou je verwachten dat de rvc toen de onderhandelingen met Kroes liepen, hem erop had gewezen dat van handel in aandelen Ajax gedurende dat traject geen sprake moest zijn."

Lees meer:
0 reacties