Kroes wil salarissen omlaag bij Ajax: "Mag best wel wat minder"

Alex Kroes
Alex Kroes Foto: © Pro Shots

De salarissen bij Ajax zullen flink omlaag moeten. Dat vertelt technisch directeur Alex Kroes in gesprek met De Telegraaf.

Zo wil Kroes bijvoorbeeld niet meer met spelers werken waar het alleen maar om het geld gaat. “In onze huidige situatie mag het allemaal best wat minder. Als een speler niet het gevoel heeft dat Ajax voor hem de club is en hij in het buitenland meer kan verdienen, dan moet hij dat doen. Maar wij gaan proberen ze de allerbeste opleiding te geven en in ze te investeren. Nog meer dan we de afgelopen jaren al deden. En bij Ajax krijgen jeugdspelers kansen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Rensch, Hato, Hlynsson, Taylor en Brobbey.”

Met talentengroepen gaat Ajax proberen om de accenten aan te leggen. Op die manier worden de grootste talenten nog meer uitgedaagd en zo snel mogelijk klaargestoomd voor de hoofdmacht van de Amsterdammers. Dat wil niet zeggen dat we nooit meer spelers uit het buitenland halen, maar Ajax is nog steeds dé opleider. Directeur Voetbal Marijn Beuker speelt er een belangrijke rol in door het jeugdprogramma te upgraden. Op elk team komt idealiter een procestrainer én een oud-profvoetballer, dus een theoreticus en een practicus. Die combinatie versterkt elkaar. Zij moeten samen met de individuele trainers zorgen dat de talenten optimaal worden ontwikkeld.”

In ieder geval ziet Kroes nog genoeg talent rondlopen in de jeugdopleiding van Ajax. “We wonnen de Future Cup, ons Onder 17-toernooi met sterke tegenstanders. Dus gelukkig zijn er nog grote talenten. In dat team vind ik een aantal spelers exceptioneel. In elke lichting zitten wel spelers die absoluut Ajax 1 kunnen halen. En wij moeten er alles aan doen om ze die stappen zo goed en zo snel mogelijk te laten maken. Spelers moeten inzien dat dit een opleiding is die ze vooruit helpt en elke dag beter maakt. We moeten terug naar die cultuur om de rol te waarborgen die Ajax al tientallen jaren heeft in de voetbalpiramide”, aldus Kroes.

Lees meer:
0 reacties