Kwakman komt met tip voor Ajax: "In overleg met Louis van Gaal"

Kees Kwakman namens ESPN
Kees Kwakman namens ESPN Foto: © Orange Pictures

Ajax neemt het donderdagavond op tegen Brighton & Hove Albion. De Amsterdammers doen dat met Hedwiges Maduro langs de lijn.

De tijdelijke opvolger van Maurice Steijn staat zondag ook nog voor de groep als Ajax het opneemt tegen PSV. "Als ik Maduro was, had ik gedacht: ‘waar moet ik beginnen?’", zegt Kees Kwakman bij ESPN. "Voor Maduro is het extra lastig om als interim-trainer in te stappen. Meestal zijn het trainers die al veel meer ervaring hebben als hoofdtrainer, dat kan je van hem niet zeggen."

"In een korte tijd moet hij ervoor zorgen dat Ajax op tijd klaar is voor twee loodzware wedstrijden. Binnen twee dagen is het haast onmogelijk om hier beter voetbal in te krijgen", aldus Kwakman, die van mening is dat Maduro de Ajax-selectie mentaal sterker moet maken. "Het is belangrijk dat hij weer een goede sfeer in de groep kan brengen. Maduro moet veel met de jongens gaan praten en ze mentaal klaarstomen voor deze duels. Door kleine nuances aan te brengen, kan hij de jongens meer vertrouwen geven."

Ajax moet misschien ook in een ander systeem gaan spelen. "Hij zou bijvoorbeeld met drie centrale verdedigers kunnen gaan spelen. Van Gaal heeft dat ook gedaan met Oranje. Nu hij ook weer bij Ajax betrokken is, kan Maduro dat in overleg met hem doen", denkt Kwakman. "Dat is geen opstelling die we van Ajax gewend zijn, maar ze moeten realistisch zijn en weten waar ze staan. In mijn ogen is het niet gek om zo tegen Brighton en PSV te gaan spelen. Maar ook om dat voor te bereiden heeft Ajax maar twee dagen de tijd, dat is eigenlijk niet te doen."

Volgens de analist moet Maduro 'keihard' zijn. "Als Kenneth Taylor weer z’n man laat lopen, moet je hem gewoon aanpakken. Wisselen. Dan moet je een statement maken. Het gaat om discipline."

Lees meer:
0 reacties