"Leden van Mocromaffia gingen in auto van Ihattaren naar proces"

John van den Heuvel
John van den Heuvel Foto: © Orange Pictures

Dit weekend werd bekend dat David Mendes da Silva is gearresteerd in een grote drugszaak. Ook Quincy Promes werd eerder dit jaar al verdacht van drugsmokkel en oud-profvoetballer Kelvin Maynard werd in 2019 zelfs geliquideerd. In het radioprogramma Langs de Lijn liet misdaadjournalist John van den Heuvel zich uit over de verwevenheid van het criminele milieu in het profvoetbal.

Van alle tijden

"Dat voetballers soms grove fouten maken en worden gearresteerd is van alle tijden", zo begint Van den Heuvel. "Alleen wat je nu ziet is wel een soort van trendbreuk. De hele invloed van georganiseerde misdaad en met name drugscriminaliteit op de maatschappij is groot en de voetballerij is een afspiegeling van die maatschappij. En dan zie je dat een aantal van die jongens in de problemen komt omdat ze niet goed onderscheid kunnen maken met wie ze beter wel of niet om kunnen gaan."

Gokproblematiek

"Je ziet dat er vaak vriendschappen bestaan of ontstaan met jongens die diep in het criminele milieu geworteld zijn", zo vervolgt de misdaadjournalist. "Er worden soms auto’s uitgeleend en ze gaan samen op stap of samen op vakantie. Dan zie je ook heel vaak gokproblematiek. Voetballers die via illegale goksites gaan gokken en op die manier met criminaliteit in verband worden gebracht of in aanraking komen met criminaliteit. En daar gaat het dan vaak mis en dat is wel anders is dan een paar jaar geleden."

Mohamed Ihattaren

De presentator van Langs de Lijn vraagt aan Van den Heuvel ook naar de situatie rondom Mohamed Ihattaren. "Hij wordt ernstig bedreigd, althans dat was de reden om hem voorlopig even niet meer bij Ajax te laten trainen en ook om andere veiligheidsmaatregelen te nemen", zo stelt Van den Heuvel. "Maar het beeld is wel dat hij gewoon te dicht aanschurkte tegen jongens die diep in de criminaliteit zaten. Daarmee is niet gezegd dat hij zelf criminele dingen deed, maar die scheidslijn was heel erg dun. Er zijn criminelen gezien van behoorlijk niveau die tot de mocromaffia worden gerekend, die in de auto van Ihattaren reden. Er is gezien dat leden van de mocromaffia die terecht moeten staan in het Marengo-proces in de auto van Ihattaren naar het proces gingen in de bunker in Amsterdam Osdorp. Dan kun je zelf schone handen hebben, maar als je je laat omgeven door dat soort types, dan kan ik me voorstellen dat een voetbalclub als Ajax daar niet heel blij mee is."

"Ik gun die jongen het allerbeste en ik denk dat ieder voetballiefhebber in Nederland hoopt dat hij uiteindelijk gewoon weer lekker gaat voetballen. Het is een begenadigd talent, maar hij is niet echt lekker bezig de laatste tijd", zo beëindigt Van den Heuvel zijn relaas.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 8 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
FC Volendam -
-
Ajax -
zo 16 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
Ajax -
-
Excelsior -
za 22 okt. 2022, 18:45
Eredivisie
RKC Waalwijk -
-
Ajax -
za 29 okt. 2022, 18:45
Eredivisie
Ajax -
-
Vitesse -
zo 6 nov. 2022, 16:45
Eredivisie
Ajax -
-
PSV -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 AZ 8 11 20
2 Ajax 8 17 19
3 PSV 8 15 18
4 Feyenoord 8 11 17
5 FC Twente 8 10 16
Bekijk de hele stand