Leuchter in basis Oranje? "Op papier ontlopen ze elkaar niet zoveel"

Romee Leuchter in actie voor de Oranje Leeuwinnen
Romee Leuchter in actie voor de Oranje Leeuwinnen Foto: © Pro Shots

Andries Jonker moet flink puzzelen in aanloop naar het WK komende zomer. De bondscoach van de OranjeLeeuwinnen kan in Nieuw-Zeeland en Australië geen beroep doen op de geblesseerde topscorer Vivianne Miedema, die in december haar voorste kruisband scheurde.

Jonker baalt van het wegvallen van Miedema. "In de hele voetballerij zijn maar weinig spelers, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, die zo'n kwaliteit hebben dat ze zich daarmee onderscheiden van alle anderen", zegt hij in gesprek met Trouw. "Vivianne behoort in mijn ogen tot dat selecte groepje. Als je zo'n speelster moet missen, doet dat zeer."

Zijn masterplan voor het WK kan daardoor de prullenbak in. "Dat heeft wel invloed. We moeten iets anders verzinnen", antwoordt Jonker eerlijk. De bondscoach heeft naar eigen zeggen drie opties voor de spitspositie, namelijk Fenna Kalma van FC Twente, Romée Leuchter van Ajax en Lineth Beerensteyn van Juventus. "Op papier ontlopen ze elkaar niet zoveel. Dit is zo'n punt waarvan ik niet weet hoe het eruit gaat zien. Daarvoor gaan we spelen."

Jonker merkt dat de afwezigheid van Miedema voelbaar is, maar volgens de keuzeheer lost de groep dat zelf op. "Het is dramatisch voor Viv, maar ook voor ons. Tegelijkertijd biedt het kansen voor anderen. We hebben genoeg ervaring. Voor een aantal speelsters wordt dit al het derde WK."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 34 51 82
2 PSV 34 49 75
3 Ajax 34 48 69
4 AZ 34 33 67
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
Bekijk de hele stand