Lof voor Ajax-target: "Dan zou ik hem met Louis van Gaal vergelijken"

Louis van Gaal op de tribune bij Ajax
Louis van Gaal op de tribune bij Ajax Foto: © Pro Shots

Ajax heeft haar pijlen gericht op Francesco Farioli als nieuwe hoofdtrainer. Jeremain Lens werkte bij Fatih Karagümrük samen met de 35-jarige trainer, inmiddels actief bij OGC Nice.

Farioli wist indruk te maken met Lens. "Door de manier waarop hij het overbrengt, luister je heel goed naar hem. En geloof je het ook en wil je het toepassen", vertelt de 36-jarige Amsterdammer aan ESPN. De Italiaanse trainer hanteert een speelstijl met veel Nederlandse invloeden: "Ik had de Nederlandse voetbalschool gemist en dat bracht hij weer terug."

"Het voetbal dat hij erin wilde brengen, was zoals we dat in Nederland gewend zijn. Van achteruit voetballen, geen lange ballen en altijd de voetballende oplossing zoeken. Dat paste bij het team destijds", weet Lens nog. Farioli maakte daarnaast ook indruk met zijn zorgvuldig, voorbereidde trainingen. "Niet iedereen heeft het, dat wanneer iemand iets tegen je zegt, dat het meteen wordt aangenomen. Maar hij heeft autoriteit en persoonlijkheid."

Lens vervolgt: "De manier waarop hij het brengt: niet schreeuwend, maar ook niet fluisterend. Zijn manier van praten is doordringend, waardoor je er écht naar gaat luisteren en geïnteresseerd raakt", vertelt de aanvaller. Volgens Lens heeft Farioli veel oog voor het verdedigende aspect. "Hij legde meer accent op de opbouw, meer het accent op: hoe kom je in de laatste fase? En als je dan uiteindelijk in de laatste fase bent, dan gaat ook de kwaliteit van de individuele spelers bepalend zijn."

Als Lens Farioli met een trainer moet vergelijken? "Ik doe het niet graag, want iedereen heeft zijn eigen manier van werken en denken. Als er een trainer waar hij heel dicht bij in de buurt komt, dan zou ik hem met Louis van Gaal vergelijken", klinkt het. "Van Gaal was de trainer in mijn tijd bij AZ, toen was ik 18 en 19, maar begreep ik het nog niet helemaal. Toen werd er zo gehamerd op het van achteruit voetballen."

"Geen onnodige lange ballen, altijd de voetballende oplossing zoeken. Toen wilde ik lekker voetballen en niet de accenten leggen op de voetballende oplossing zoeken. Nu ik ouder ben, begrijp ik wat hij wilde bereiken. Dat heb ik met Farioli ook. Als ik hem vergelijk, dan met Louis van Gaal", aldus Lens.

Lees meer:
0 reacties