Marijn Beuker vertelt: "Snel succes is niet het beste succes"

Marijn Beuker
Marijn Beuker Foto: © Pro Shots

Marijn Beuker bekleedt sinds 1 december 2023 de rol van Directeur Voetbal binnen Ajax, waarin hij verantwoordelijk is voor het gehele inhoudelijke voetbalproces van de O8 tot en met Ajax 1. In een interview op de website van de club vertelt hij over progressie en de typische Ajax-voetballer.

"Wat is het Ajax-voetbal tot in details uitgewerkt? Hoe ontwikkel je Ajax-spelers daarin? Wat betekent dat voor het leerplan in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw? Hoe willen we dat trainbaar maken?", begint Beuker. "Die onderwerpen hebben we besproken met de trainers en die zijn we de laatste weken aan het uitvoeren in de praktijk. Alles gaat volgens een specifieke manier, zodat het vanaf de O8 tot aan het eerste elftal op dezelfde manier verloopt."

"Maar dat wil niet zeggen dat het effect op spelers direct is te zien", gaat hij verder. "Opleiden en ontwikkelen is iets van de lange adem. Opleiden is een marathon, geen sprint. De manier van werken moet zorgen voor langzame progressie, dat is namelijk de beste progressie. Snel succes is niet het beste succes, zeg ik altijd."

De omschrijving van een Ajax-speler is volgens hem duidelijk: "Technisch meesterschap en buitengewone spelintelligentie. In de onderbouw gaat het vizier op dat eerste. Er komt meer focus op situaties waarin techniek beheersbaar wordt gemaakt, zowel geïsoleerd als geïntegreerd. Daar hebben we een trainingsmethodiek voor die spelers vaardig maakt in alle mogelijke vaardigheden die er zijn. We willen geen 'eenheidsworsten' in de opleiding", stelt hij.

"Het is belangrijk om niet te vroeg te specialiseren en niet te snel wapens te creëren, maar ervoor zorgen dat ze breed worden opgeleid. Dat stimuleert creativiteit en oplossingsgericht denken. Ik ben erg enthousiast over de trainers in de onderbouw die dit al deden en we denken hier weer een stap in te kunnen zetten."

"Een van onze ambities is om hier een van de beste functionele complexen van de wereld te maken. Veel accommodaties zijn luxe, maar die van Ajax moet ons programma perfect aanbieden. Daar horen onder meer ook verschillende ondergronden bij zoals straat, zaal, zand en gravel. Het ontwikkelen van zachte voetjes gaat het beste op imperfecte ondergronden", besluit hij. 

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
11/08
Ajax
16:45
SC Heerenveen
zo
18/08
NAC Breda
16:45
Ajax
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
15/09
Ajax
14:30
FC Utrecht
za
21/09
Go Ahead Eagles
20:00
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
Bekijk de hele stand