"Met twaalf spelers en één keeper beschikbaar, kan er gespeeld worden"

Het KNVB-gebouw in Zeist
Het KNVB-gebouw in Zeist Foto: © Orange Pictures

Waar de eerste seizoenshelft, met uitzondering van de lege tribunes, nog niet werd beïnvloedt door het coronavirus, zorgt de nieuwe variant voor kopzorgen. Ook de KNVB is zeer alert.

In Engeland ging het in de drukke december-maand behoorlijk mis met veel afgelastingen. "We hebben de clubs voor de kerst een mail gestuurd om hen erop te attenderen hoe belangrijk het bij de besmettelijkere omicron-variant is om de anderhalve meter te handhaven", reageert Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal, in De Telegraaf.

Toch ging het mis bij verschillende Eredivisie-clubs. Feyenoord en PSV besloten niet op trainingskamp te gaan, terwijl Ajax halsoverkop het trainingskamp in Portugal moest verlaten door vier besmettingen. Bluyssen is duidelijk: "De regels zijn helder. Als er twaalf veldspelers en één keeper beschikbaar zijn, kan er gespeeld worden. Al zullen we maatwerk toepassen en de situatie iedere keer apart bekijken."

De KNVB wil de wedstrijden zoveel mogelijk door laten gaan. "De komende twee maanden wordt, naast het benadrukken van het belang van vaccineren en boosteren, het handhaven van de anderhalve meter gewoon enorm belangrijk voor clubs", zegt Bluyssen. "Niet met z'n allen in een krappe ruimte voor de wedstrijdanalyse, niet met z'n allen tegelijk eten, spelers niet samen in één auto naar de club laten rijden.

"Daardoor kun je als club voorkomen dat er grote uitbraken plaatsvinden. Clubs die heel zorgvuldig met de regels omgaan en zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand weten te bewaren, kunnen daar uiteindelijk sportief voordeel van hebben, omdat ze minder met besmettingen te maken hebben en hun selecties zoveel mogelijk op sterkte houden", zo besluit Bluyssen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
NEC
14:30
Ajax
za
14/01
Ajax
21:00
FC Twente
zo
22/01
Feyenoord
14:30
Ajax
do
26/01
Ajax
21:00
FC Volendam
zo
29/01
Excelsior
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand