Michael van Praag zelf ook de fout in: "Dan is dat verwijtbaar"

Michael van Praag
Michael van Praag Foto: © BSR Agency

Niet alleen Alex Kroes is de fout in gegaan met aandelen Ajax. Volgens de NOS heeft voorzitter Michael van Praag verzuimd om zijn eigen Ajax-aandelen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren.

Van Praag zou binnen twee weken na officiële indiensttreding informatie moeten verstrekken aan de toezichthouder, maar dat is ruim vier maanden later nog altijd niet gebeurd. Dat is hem zwaar aan te rekenen, zo vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), zeker gezien zijn eerdere woorden in de richting van Kroes.

"Hij zei dat het allemaal niet zo erg was en dat hij de regels niet kende. Maar als je zo actief bent op de beurs en je wordt CEO van een beursgenoteerd bedrijf... Iedere Nederlander dient de wet te kennen, handel met voorkennis is een misdrijf", zei Van Praag eerder deze week over de algemeen directeur, die per direct is geschorst vanwege zijn aankoop van aandelen van Ajax.

Het aandelenbezit van Kroes trok de aandacht, omdat het gemeld werd in het register van toezichthouder AFM. In dat register ontbreken dus de aandelen van Van Praag. "Dat zal misschien niet met opzet zijn gebeurd, maar daar gaat het hier ook niet zozeer om", legt VEB-directeur Gerben Everts uit aan de NOS.

"Als je je algemeen directeur op straat zet vanwege een feitelijk administratief gebrek en in de media met veel aplomb snoeiharde taal gebruikt, terwijl je niet hebt voldaan aan eenzelfde verplichting, dan is dat verwijtbaar", oordeelt Everts.

Als het aan de VEB ligt, gaat toezichthouder AFM deze kwestie onderzoeken: "De AFM kan hier een boete voor opleggen van een half miljoen euro, maar kan die ook naar beneden bijstellen. In de praktijk gebeurt dat."

Lees meer:
0 reacties