Moeder Leuchter blikt terug: "Toen was het helaas einde oefening"

Romée Leuchter in de warming-up bij Ajax
Romée Leuchter in de warming-up bij Ajax Foto: © Pro Shots

Romée Leuchter kroonde zich in de bekerwedstrijd van Ajax tegen Jong Ajax tot all-time topscorer van de Amsterdamse ploeg. Haar weg naar succes begon in Limburg, waar de spits opgroeide.

"Romée was als kind heel lief, rustig en makkelijk. Al vrij snel begon ze belangstelling te krijgen voor voetbal. We maken achteraf grapjes dat 'bal' haar eerste woord was. Als baby was ze daarvan altijd al gefascineerd namelijk", blikt moeder Dyanne terug op de clubwebsite van Ajax.

Tijdens het voetballen kwam Leuchter 'helemaal los'. "De jongens van haar school hebben er nooit een probleem van gemaakt, ze mocht altijd meedoen. Ze was echt 'one of the guys'", weet Dyanne nog. "Met de jongens waarmee ze samenspeelde op het schoolplein is ze uiteindelijk ook in een team bij ons in het dorp gaan voetballen. Ze is in totaal drie keer gescout door clubs uit de omgeving, waaronder Fortuna Sittard en Roda JC. Romée zag er in die tijd wat jongensachtig uit."

De moeder van Leuchter vervolgt: "De scouts kwamen naar de trainers toe, maar die vertelden hen dat mijn dochter een meisje was. Toen was het helaas einde oefening, omdat deze clubs geen meisjes konden gebruiken." Uiteindelijk werd ze gescout voor het CTO in Eindhoven. "We gingen mee in die hele flow."

"Het was haar droom om profvoetballer te worden en het Nederlands elftal te halen. We ondersteunden haar altijd en brachten haar altijd naar een selectiedag. En ik kan je vertellen, die waren voor ons nooit dichtbij. Ook bij de nationale teams waren we, indien mogelijk, altijd aanwezig", zegt Dyanne. Het voetballen is inmiddels een hobby geworden voor het gezin Leuchter. "Het is fantastisch om te zien als je kind er zoveel plezier in heeft en het ook goed doet. Het is haar lust en haar leven en dat is het ook voor ons geworden. We halen er zoveel plezier uit."

Lees meer:
0 reacties