Oud-doelman adviseert Ajax: ‘Toon de bravoure waar Ajax om bekend staat’

Heinz Stuy, de keeper die met Ajax begin jaren 70 de Europa Cup 1 twee keer veroverde, kijkt uit naar de Europa League-finale en weet dat Ajax wel degelijk kans maakt op het winnen van deze prijs. Stuy heeft de afgelopen weken steeds meer gedachten aan de gloriedagen van weleer.

“Wist je dat Onana precies hetzelfde kan meemaken als ik toendertijd? In mijn eerste jaar in de hoofdmacht van Ajax pakten wij meteen de Europa Cup 1”, opent Stuy in gesprek met Telesport. “Ook al is het niet de Champions League, de Europa League blijft een prijs van formaat. Alleen het spelen is al onwijs bijzonder, laat staan dat je hem wint.”

“Ik heb er de afgelopen jaren weinig over nagedacht, over vroeger. Nu Ajax na twee decennia weer een Europese finale speelt komt alles uiteraard weer naar boven. Ik vind het fantastisch dat Ajax zo ver is gekomen en ik geef ze een serieuze kans tegen een wisselvallig United”, vervolgt de oud-keeper.

Stuy voorziet Ajax van advies. “Meegaan met de typische manier van spelen is dan nog wel bijna het belangrijkst, denk aan de lange ballen van achteruit en het fysieke spel wat men in Engeland hanteert. Wat ik persoonlijk het meest belangrijk vind? Het tonen van lef, het laten zien dat je bij Ajax speelt en dat je daar trots op bent. Speel met de bravoure waar Ajax om bekend staat. Als je dit allemaal hanteert maak je echt nog wel een kans tegen die Engelsen.”

 

Ajax uitshirt 2015/16